Борис Філатов: закони про народовладдя повинні обговорюватися насамперед з людьми, а не кулуарно

Борис Філатов: закони про народовладдя повинні обговорюватися насамперед з людьми, а не кулуарно

Закон про референдум не отримав широкого обговорення з громадою та лідерами місцевого самоврядування. Натомість подібні доленосні проєкти повинні обов’язково обговорюватися насамперед з людьми, а не кулуарно.

«Я не проти цього закону. Я проти того, що відбувається нині. Коли ми говорили про всі новації центральної влади, пов’язані зі згортанням прав місцевого самоврядування, з поділом країни за новим адміністративно-територіальним принципом, зі змінами до Конституції, з введенням інституту префектів – з нами це ніхто не обговорював. Збирали в обласних державних адміністраціях певні штучні групи представників громадськості, створювалася візуальна картинка. Утім, це не має жодного стосунку до обговорення питань, пов’язаних із народовладдям і народом», – заявив Борис Філатов.

Схожа ситуація також з питанням легалізації грального бізнесу. Нині створюється так зване міністерство грального регулювання – на користь великих операторів ринку.

Попри можливі ризики, загалом це має свій сенс. Утім, ситуація вчергове вирішується, обминаючи місцеве самоврядування, де насамперед можуть бути розташовані казино та гральні автомати.

«Виникає питання: а де тут захист або врахування прав місцевого самоврядування. Хотілося б, щоб при врегулюванні грального бізнесу нас теж спитали. У нас же створюється нове міністерство, котре регулює ринок. Місцеве самоврядування не помічають взагалі. Хоча ця ситуація, зокрема проблемна, буде у нас у територіальних громадах», – сказав Борис Філатов.