У Дніпрі постраждалим від домашнього насильства надається безкоштовна допомога

У Дніпрі постраждалим від домашнього насильства надається безкоштовна допомога

Фонд ООН у галузі народонаселення підтримує Дніпро у розбудові спеціалізованих сервісів для постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. У місті діє спеціалізована бригада, яка безкоштовно надає психологічну та соціальну допомогу.

«Наразі Дніпро бере участь у програмі UNFPA «Міста, вільні від домашнього насильства». Ми отримали підтримку фонду ООН і в співпраці плануємо розбудовувати систему протидії домашньому насильству та допомоги постраждалим від нього. Це створення спеціалізованих сервісів, таких як шелтери, кризові кімнати, збільшення кількості мобільних бригад», – зазначила на пресконференції 22 червня начальниця управління-служби у справах дітей департаменту соціальної політики ДМР Ганна Довготько.

Із 2015 року в Україні Фонд ООН в галузі народонаселення започаткував моделі мобільних бригад, які виїжджають до постраждалих від домашнього насильства та надають соціальну та психологічну допомогу.

З кінця 2019 року робота бригади фінансується коштом органів місцевого самоврядування.

Нині вона працює при Дніпровському міському центрі соціальних служб. У її складі – два психологи та соціальний працівник.

«Працівники виїжджають за заявою постраждалого або родичів, сусідів чи поліції. Жінці на місці надають допомогу, а потім вона може безкоштовно відвідувати психолога на базі центру. Психологічна допомога вкрай необхідна послуга. У Дніпрі за місяць фіксують 14 тис. звернень на лінію «102» щодо домашнього насильства. Одна бригада з цим впоратись не може, тому і надалі співпрацюватимемо, аби у місті було створено, наприклад, додаткове відділення шелтера. Міська влада робить дуже серйозні кроки в цьому напрямі, а ми її підтримуватимемо», – зазначила регіональна спеціалістка з питань запобігання та протидії насильству за ознакою статі Фонду народонаселення ООН в Україні Ганна Карпеченкова.

Мобільна бригада допомоги працює з 9-ї до 18-ї. Звернутись до неї можна за телефоном: (056)785-73-60.