У МВФ закликають Зеленського зберегти незалежність НБУ та припинити безконтрольний друк гривні

У МВФ закликають Зеленського зберегти незалежність НБУ та припинити безконтрольний друк гривні

Під час телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським, директор розпорядник Міжнародного Валютного Фонду Крісталіна Георгієва вказала йому на успішну реформу банківської системи, яку провела команда Петра Порошенка.

Про це йдеться в офіційній заяві Глави Фонду за підсумками розмови.

«Сьогодні я мала відверту розмову з президентом Володимиром Зеленським з приводу занепокоєння щодо тиску на Національний банк України (НБУ)», - повідомляє Георгієва.

«Реформа НБУ та його діяльність протягом останніх п’яти років є очевидною історією успіху для України. Незалежний центральний банк сприяє макроекономічній стабільності, підтримує довіру інвесторів та захищає фінансову систему - все це є важливими передумовами для інвестицій і зростання. Дії у рамках політики НБУ, що заслуговувала на довіру, сприяли стабілізації економіки. Успішне очищення фінансового сектору, в якому лютувало шахрайство, також є заслугою наглядової діяльності НБУ», - зазначає очільниця МВФ.

«В інтересах України є зберігати незалежність НБУ, і це також є вимогою в рамках чинної програми підтримки МВФ. Я закликала президента Зеленського дотримуватися курсу якісної грошово-кредитної та фінансової політики - саме вони є ключовими для більшого інвестиційного та інклюзивного зростання», - переконана Глава МВФ.

Як відомо, голова НБУ Яків Смолій був звільнений з посади після того, як заявив про тривалий тиск на колектив і Правління НБУ.

Президент Зеленський та депутати з монобільшості неодноразово публічно заявляли про необхідність послабити курс гривні та провести грошову емісію.