Нові правила. Що буде з ціною на газ: важливі відповіді на питання

Нові правила. Що буде з ціною на газ: важливі відповіді на питання

З 1 серпня Уряд скасував спеціальні обов'язки держави по забезпеченню населення природним газом за регульованою ціною.

З 1 серпня Уряд скасував спеціальні обов'язки держави по забезпеченню населення природним газом за регульованою ціною.

І хоча цю подію не можна назвати несподіваною, вона викликала хвилю запитань.

На важливі питання відповіла для "Горсовєт" менеджер по зв'язкам з громадскістю ТОВ "Дніпропетровськгаз Збут" Тетяна Валігурська.

Що буде з ціною?
До 1 серпня ціна газу визначалася за формулою, закріпленою в постанові Кабінету Міністрів. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/867-2018-п#Text
Ціну газу розраховував НАК "Нафтогаз України" і оприлюднював її 22 числа кожного місяця.
Ціни на газ тепер державою не регулюються, а більше 700 компаній, що отримали ліцензії на постачання газу, боротимуться за гаманці споживачів.

Необхідно пам’ятати, що більшість ліцензіатів ніколи не працювала з роздрібними клієнтами. Тільки 39 компаній мають такий досвід, 20 з них постачальники, які більше відомі як "газзбути". Їх клієнти можуть користуватись розвиненою мережею центрів обслуговування. Зараз в ній нараховується 115 точок контакту, де споживачі можуть отримати консультації та роз’яснення з газових питань.

Знаючи вітчизняні реалії, подумайте, а чи є взагалі сенс змінювати постачальника, який вже впродовж п’яти років справно виконує свої зобов’язання?

Як перевірити нового постачальника?
Насамперед, дізнайтеся, чи має він чинну ліцензію. Це можна зробити на сайті НКРЕКП , яка ліцензує компанії, в тому числі для постачання газу побутовим споживачам.

На що варто звернути увагу?
Поцікавтеся, чи має компанія досвід обслуговування клієнтів, які в неї є сервіси. Чи зможете ви отримати консультацію з питань, пов’язаних зі споживанням газу, чи працює кол-центр або відділення у вашому місті. Зважте, чи буде вам зручно співпрацювати з постачальником, який, скажімо, має три відділення на усю країну, і для вирішення нагальних питань вам доведеться проїхати сотні кілометрів.

Чи потрібно платити за доставку після зміни постачальника газу?
Так, звісно. Адже ви купуєте газ як товар і окремо сплачуєте облгазу за його доставку до вашої оселі. Тому, незалежно від того, змінили ви постачальника чи ні, вам все одно необхідно сплачувати за доставку газу до 20 числа поточного місяця.