У Дніпрі для містян організували першу екскурсію на полігон «Правобережний» (ФОТО)

У Дніпрі для містян організували першу екскурсію на полігон «Правобережний» (ФОТО)

У Дніпрі в рамках проєкту «Відкрита влада» для містян організували першу екскурсію на полігон «Правобережний», що знаходиться у Пташиній балці (Криворізьке шосе). Дніпряни побачили сортувальну лінію, компостний майданчик та 4-й пусковий комплекс, який ще відбудовується.

«Навколо нашого полігону, який є одним із найкращих в Україні, існує багато міфів. Тому ми вирішили запросити всіх охочих подивитися на весь процес зсередини. Влада міста абсолютно відкрита для всіх. Сам полігон ми відкрили в 2012 році, і з цього часу не було жодної пожежі. Ми - єдиний полігон, який видобуває газ і виробляє електроенергію. Наш полігон у комплексі має те, чого нема на інших в Україні. Так, не всі «пересипаються» за вимогою, мають станції сортування, системи фільтрації стоків та видобуток газу, закривають бентонітовими матами сміття. Окрім цього, у нас перша карта полігону вже заповнена, і навесні 2021 року на цьому місці висадять зелені насадження», - розповів директор департаменту екологічної політики Дніпровської міської ради Олег Семенко.

Директор КП «ЕКО Дніпро» Дніпровської міської ради Едуард Мєшковський розповів, що полігон має площу 134 гектари і за день приймає тільки твердих побутових відходів 2000 тон, а це 250 машин.

«Наразі в нас йде будівництво четвертого пускового комплексу. Своєю екскурсією ми намагаємося розвінчати міфи, які існують у дніпрян щодо нашого полігону. Так, у нас відсутній сморід, працює пропанова гармата для відлякування птахів, відбувається планова пересипка, також зберігається протипожежний режим. Також ми зволожуємо територію полігону. Періодично проводимотренування особистого складу разом зі співробітниками ГСЧС з пожежогасіння. На даний момент я вважаю, що полігон повністю відповідає всім нормам і вимогам», - зазначив Едуард Мєшковський.

Дніпряни були вдячні за надану можливість - відвідати такий масштабний полігон. Несподіваністю для них став той факт, що був зовсім відсутній сморід.

«Я живу разом із родиною в Дніпрі, і мені не байдужий екологічний стан міста. Мені було цікаво подивитися на полігон і на процес утилізації сміття і для себе все це розуміти. Хотілося, щоб було більш розповсюджено сортування сміття. Те, що роздільна смуга є на полігоні – це просто чудово, і нехай це надалі більше розвивається», - поділилася враженнями Юлія Бойко.

Дніпрянка Наталя Шатунова хотіла показати своїй дитині, куди дівається сміття, і тому на екскурсію вони прийшли вдвох:

«Добре що немає запаху, і від цього не страждають ті, хто живуть поруч. Також помітно, що відсутній процес гниття. Хотілося, щоб ще наше населення сортувало сміття, що значно покращить ситуацію».

Студентка Мар’яна Козлова розповіла, що на її думку, в Дніпрі полігон відповідає європейським стандартам:

«Під час навчання я проектувала полігони в Польщі. Виходячи із своє практики, можу сказати, що в Дніпрі полігон «Правобережний» схожий на європейські за всіма нормами».