«Коли керівник держави не визнає своїх помилок і забороняє «давати задню» – це стилістика Путіна: Ілля Новіков про повторний арешт картин Порошенка

«Коли керівник держави не визнає своїх помилок і забороняє «давати задню» – це стилістика Путіна: Ілля Новіков про повторний арешт картин Порошенка

Рішення Печерського суду про повторний арешт картин з колекції Петра Порошенка, який вже був визнаний незаконним в апеляційній інстанції, свідчить про те, що в Офісі президента не готові визнавати свої помилки і «давати задню», – вважає адвокат Ілля Новіков. Він зауважує, що це відбувається у цілковитій стилістиці Путіна, яку наслідує Зеленський і його оточення.

«Сама собою ситуація, коли Печерський суд повторно приймає рішення про арешт майна по скандальній справі, по якій рішення одного разу було визнане повністю незаконним апеляційним судом , – це не сенсація. З моєї точки зору, важливо в цій ситуації те, що після того грандіозного скандалу, який був у першій половині літа і який закінчився фактичною капітуляцією Офісу Генерального прокурора в тому ж Печерському суді, коли вони відмовилися від своєї позиції в суді. Ті самі люди, той самий прокурор йде повторно з цим новим клопотанням про арешт майна», – зауважив адвокат.

«Тобто важливо не те, що вирішив Печерський суд, а те, що Офіс Генпрокурора, звісно в координації з іншими структурами, вирішили продовжити те, що вони почали», – зазначає Новіков.

«Очевидно, що в Офісі президента України змінилась людина, яка відповідає за координацію з правоохоронними структурами і конкретно за серію справ проти Порошенка. Раніше це був Смірнов, очевидно, що за результатами його роботи було визнано, що він не справляється. І очевидно з того, що ми спостерігаємо, на це місце був призначений Татаров. І першою ж дією було те, що ті люди, які займались кілька місяців цими провадженнями і повністю себе скомпрометували, вони залишені робити цю роботу. І те, що їм було сказано, що треба було піти і доробити. Те, що не вийшло з картинами, тоді виправте, тому що ми не можемо визнати свою помилку. Ось це найнебезпечніша річ. Це стосується і перетворення в Білорусь, це стосується стилістики Путіна, коли керівник сам не визнає свої помилки і фактично підлеглим забороняє визнавати свої помилки. Забороняє давати задню», – зазначає адвокат Порошенка.

«Звісно, що всі рішення, які будуть ухвалюватися в такому ключі, будуть оскаржуватися. Це для нас рутинна ситуація. Я думаю, що з цим новим арештом буде те саме, що й з попереднім. Це може зайняти кілька тижнів, місяців, але результат буде той самий», – переконаний Новіков.