10 кроків. Секрети соковитих чебуреків від шеф-кухаря Клопотенка

Кримськотатарські чебуреки вже міцно увійшли до нашого меню. Їх подають у ресторанах, а також вони поширені, як смачна вулична їжа. Але чебуреки можна із легкістю приготувати й вдома. Відомий шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував рецепт цієї страви з хрустким тістом та соковитою м’ясною начинкою, повідомляє Gorsovet.

Для приготування чебуреків підходить будь-яке м’ясо. Візьмемо яловичину, але смачно буде і зі свининою, куркою чи індичкою. Також можна об’єднати у фарші кілька видів м’яса, це теж буде смачно. Інколи разом із фаршем у начинку чебурека вкладають різні додатки, найчастіше це зелень, кружальця томатів, сир.

Секрет смачних чебуреків, звісно, у хорошому фарші. До фаршу шеф-кухар додав дрібнопосічену цибулю, натертий часник та зіру для аромату. Але головне, щоб фарш не вийшов сухим. І тут є секрет - потрібно додати до нього холодну воду. Коли вимішуватимете фарш, то повинні відчувати, що він вологий та водянистий. Але тут також треба бути обережними, щоб не зробити його зарідким. Коли добре вимішаєте фарш, відставте його на 10-15 хвилин.

Для тіста потрібно обов’язково використати доволі гарячу воду, температура має бути 50 градусів, це забезпечить хорошу структуру. Готове тісто також краще залишити трохи відпочити. Коли будете формувати чебуреки, змастіть краї тіста по колу водою, так чебуреки краще скріпляться та не втратять герметичності під час приготування.

Інгредієнти для тіста (на 8-12 шт.):

  • 600 г борошна
  • 250 мл води (50 градусів)
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 ч. л. оцту
  • 1 ст. л. олії

Інгредієнти для начинки (8-12 шт.):

  • 800 г яловичого фаршу
  • 1 велика цибуля
  • 2 зубчики часнику
  • 1 ст. л. зіри
  • 200 мл води
  • олія (для смаження)
  • сіль та перець до смаку

Покроковий рецепт:

Крок 1
Зробіть тісто для чебуреків. Висипте у миску 600 г борошна, додайте 1 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. оцту, 1 ст. л. олії та 250 мл теплої води.
 
Крок 2
Добре перемішайте та замісіть пластичне тісто. Обгорніть його харчовою плівкою і залиште в холодильнику на 30 хвилин.
 
Крок 3
Тим часом підготуйте начинку для чебуреків. Пропустіть яловичину через м'ясорубку та зробіть фарш. У вас має вийти 800 г фаршу. Можна, звісно, купити вже готовий, але він часто продається занадто жирним, тому я волію зробити фарш самотужки. Цибулину дрібно посічіть гострим ножем і додайте до фаршу разом із 2 зубчиками часнику, пропущеними через часникодавку або натертими на тертці.
 
Крок 4
Доведіть фарш до смаку сіллю з перцем та додайте 1 ст. л. зіри для посилення аромату. Влийте у фарш 200 мл дуже холодної води та гарно його вимішайте. Залиште хвилин на 10 у мисці.
 
Крок 5
Розділіть тісто на 8-12 кульок в залежності від розміру чебуреків, які ви хочете отримати. Але не робіть чебуреки занадто маленькими. Спочатку приплюсніть кульки руками, а потім розкачайте кожну скалкою в тонкий пласт. Намагайтеся робити пласти круглими.
 
Крок 6
На одну половину пласта тіста викладіть начинку з фаршу. Змастіть краї тіста водою, щоб вони добре злиплися.
 
Крок 7
Потім накрийте начинку другою половиною, ретельно закріпивши тісто з країв.
 
Крок 8
Далі за допомогою ножа обріжте зайве тісто з країв чебуреків, аби надати їм красивої форми.
 
Крок 9
Зубчиками виделки ще раз добре закріпіть краї чебуреків. Дуже важливо, щоб краї були герметично закриті та під час смаження сік з начинки не почав витікати на пательню з олією.
 
Крок 10
На добре розігрітій пательні з великою кількістю олії підсмажте чебуреки з обох боків до рум’яної скоринки. Краще смажити їх партіями, аби вони щільно не прилягали один до одного, так чебуреки краще приготуються та будуть більш хрусткими. Викладайте готові чебуреки на паперові рушники, аби увібралась зайва олія.

Нагадаємо, ми писали, як легко приготувати котлету по-київські за рецептом шеф-кухаря Клопотенка.