120 мільйонів євро на зиму: Швеція оголосила про допомогу Україні

photo_2023-12-12_13-27-13

Швеція оголосила, що надасть Україні 1,4 мільярда крон у якості допомоги для населення взимку. Це найбільша підтримка від цієї країни у рамках двосторонньої співпраці.

Швеція надасть допомогу Україні
Про новий пакет підтримки оголосили вчора прем'єр-міністр Ульф Крістерссон та міністр міжнародного розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі Йохан Форсселл. У доларовому еквіваленті 1,4 мільярда крон це 120 мільйонів.

Близько 900 мільйонів крон будуть спрямовані до фонду Світового банку для відновлення України. Він підтримує інфраструктуру у сферах:

  • енергетики;
  • житлового будівництва;
  • охорони здоров'я;
  • транспорту.

Також гроші витратять на закупівлю обладнання для опалення та збільшення пропускної здатності української електромережі. Заплановані й інші витрати на забезпечення комфортної зими громадянам, зокрема будівництво притулків.

Форселл повідомив, що саме такі потреби висловила українська сторона. Окрім цього, він звинуватив Росію в "енергетичному тероризмі".

Йохан Форсселл
Міністр міжнародного розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі
Росія навмисно атакує цивільну інфраструктуру, щоб і без того суворе випробування для цивільного населення стало ще важчим. Цим пакетом ми хочемо допомогти Україні як будувати нове, так і відновлювати те, що було зруйновано.
Натомість Крістерссон попередив країни ЄС про наслідки, якщо ті не зможуть домовитися про розширений довгостроковий бюджет цього тижня на саміті в Брюсселі.

За матеріалами 24 каналу