13 крилатих ракет, потоп та чому Інгулець червоний. Всі подробиці з Кривого Рогу, де долають наслідки ворожої атаки

Ракетними ударами окупанти намагалися просто змити водою три райони Кривого Рогу, в яких проживає більше 150 тисяч людей. Про це заявив голова Криворізької міської військової адміністрації Олександр Вілкул, передає Gorsovet.

За три дні - 13 крилатих ракет. "Іскандери", "Ікси" і найдорожчі російські ракети, яких в них всього декілька десятків - "Кінжал". Виглядає як божевілля, але це – наша дійсність, - розповів Вілкул.

З 14 вересня у Кривому Розі цілодобово працює Штаб з ліквідації наслідків аварії на гідротехнічних спорудах міста.

Кожне нове влучання, кожна нова ракета створюють нові руйнування та дуже ускладнюють роботу. Задіяний весь ресурс, який може бути задіяний. І аварійний, і рятувальний, і ресурс комунальних та промислових підприємств, - каже Вілкул.

За його словами, всі удари наносилися по абсолютно цивільній інфраструктурі, яка не має ніякого відношення до військових. 

Підводячи проміжні підсумки цих трьох днів, зазначу, що рівень води у річці Інгулець, яка тече містом, вже повернуто на звичайний рівень. Але на самих гідротехнічних спорудах відновлювальні роботи продовжуються - руйнування дуже серйозні. І при цьому кожного дня - додаткові руйнування. Спостерігається підвищення рівня ґрунтових вод, але це - тимчасове. Не страшно.

Підтоплення житлових будинків ліквідовано. Продовжується відкачка води з прибудинкових територій. Використовуються мотопомпи. Постачання питної води відновлено вже по всьому місті. В тому числі на Макулані та КДЗ, де у водогін - 600-ти сотка труба – прилетів цілий "Кінжал", вартістю більше 10-ти мільйонів доларів. 10 мільйонів доларів задля того для того, щоби трохи більше суток у 15 тис криворіжців не було води, - каже Вілкул.

Також він пояснив, чому вода в Інгульці почервоніла.

Щодо червоного кольору води в річці Інгулець. Всі криворіжці знають, що такий колір дає складова залізної руди під назвою гематит. Тому в нашому місті можна побачити і червоних горобців, і червоних собак. А зараз - "червону воду". Тому що відсипка плотин ведеться в тому числі і гематитом. Нічого страшного - за декілька днів після промивки вода буде звичайного кольору. Гематит - це неорганічна складова, Fe2O3, оксид заліза. І ні яких проблем не несе, - запевнив Вілкул й додав, що водозабір питної води для міста береться в іншому місці, де вода не червоного кольору. 

За його даними, у Кривому Розі було підтоплено більше ста будинків. 

Нагадаємо, раніше ми публікували всі подробиці 205-го дня війни на Дніпропетровщині.