Хто ставить хрест на дереві

Хто ставить хрест на дереві

Що буде з алеями та зеленими зонами у Дніпрі читайте в ексклюзивномуінтерв’ю з директором КП «Міськзеленбуд» Юрієм Фоменком.

Наше місто потребує не тільки збільшення площі зелених зон, але й повної заміни майже 60 відсотків наявних насаджень. Про це повідомив директор КП «Міськзеленбуд» Юрій Фоменко під час виїзної прес-конференції.

За його словами, 60 відсотків дерев у Дніпрі потребують заміни. Висаджували їх ще у середині минулого століття, тож нині їм від 50 до 70 років. «Зеленбуд» постійно опікується такими деревами, обрізаючи крони. Але це якщо фахівці дійшли висновку, що омолодження ще можливе. Якщо ж ні – дерева спилюють. До речі, саме такі заходи, вжиті вчасно, дали можливість значно зменшити збитки від цьогорічної квітневої негоди.

Хто ставить хрест на дереві

Замість тополь – клени та катальпи

Юрій Фоменко наголосив, що питання заміни зелених насаджень треба вирішити у найближчі 10—15 років.

Протягом осені 2016-го та весни 2017 року зеленбудівці вже висадили близько трьох з половиною тисяч дерев. Зокрема, оновлення насаджень відбулося й на вулиці Олеся Гончара. Поруч зі старими тополями тут з’явилися молоді саджанці клена.

Разом із ними висаджують також катальпи, платани, горобину, липи, клени, акацію. Ці породи дерев обрані з урахуванням прогнозованих метеорологами кліматичних змін. На їхню думку, в нашому регіоні середня температура повітря протягом найближчих 20 років зросте в середньому на два-три градуси.

Хто ставить на дереві хрест

А от що спрогнозувати неможливо, так це реакцію городян на роботу «Зеленбуду» із ліквідації старих дерев. Де саме зеленбудівцям у черговий раз заважатимуть виконувати покладену на них містом роботу – несподіванка. Хоча про видалення дерева фахівці завжди повідомляють заздалегідь. До того ж, як розповів Юрій Фоменко, КП «Зеленбуд» взагалі не вирішує, які роботи і з якими деревами проводити. Це робить спеціальна комісія при департаменті екологічної політики міськради, яка складає необхідні акти про стан та долю зелених насаджень та узгоджує їх із обласною інспекцією. Отримавши завдання від цієї комісії, спеціалісти комунального підприємства помічають кожне «актоване» дерево червоними рисками або хрестиками.

Такі дерева можуть стояти від декількох тижнів до кількох років. Тож можна поставити запитання комісії та надати їй пояснення.

У співпраці з екологами

В оновленні зелених зон дніпровський «Міськзеленбуд» знайшов порозуміння і з екологами. Саме зараз у Дніпрі за підтримки міського голови Бориса Філатова окрема робоча група спільно із ГО «Екологічний простір України» розробляє міську програму поводження із зеленими насадженнями та карантинними рослинами. У ній буде детально прописано, як саме необхідно обрізати дерева, скільки років воно може рости в місті, які породи мають бути висаджені на певній території та все, що стосується зелених насаджень. Також у цьому документі буде передбачено покарання для тих, хто їм шкодитиме. Затвердити програму планують до весни.

Серед прикладів співпраці зеленбудівців з ГО «Екологічний простір України» — упорядкування насаджень на вулиці Новокримській та у сквері Янгеля. Зробили це відразу після очищення цієї території від МАФів.

Хоча перешкоди і тут були, адже, як розповіла голова ГО «Екологічний простір України» Лілія Богачова, виявилося, що зносу МАФів чекали чи не всі міські комунальні служби разом. Тож довелося пристосовуватися:

Коли ми прийшли висаджувати дерева на Новокримську, там вже почали ремонт теплотраси. Усі поруч: тут ми із саджанцями, тут розкопують теплотрасу. Тож довелося ще й домовлятися, де можна висадити дерево, щоб його потім не пошкодили…

До речі, про необхідність узгоджувати місце для висадки нових дерев із комунальними та іншими службами, городянам нагадав і директор КП «Зеленбуд».

«Где ты, моя липа, липа вековая?»

Яскравий приклад того, що може відбутися після такої спонтанної висадки дерев, – двір одного з будинків на вулиці Олеся Гончара. Акації висадили там у 50-х, а зараз вони розрослися так, що поклали важенні віти вже на дах п’ятиповерхового будинку. На щастя, їх прибрали за кілька тижнів до квітневого буревію. Оперативності зеленбудівців ще й досі дивується мешканка будинку Елла Максимова:

На той момент ми вже кілька років просили прибрати аварійні дерева. Та достукатись вдалося лише до нової влади міста. Я просто написала у Фейсбуці звернення до заступника Бориса Філатова – Михайла Лисенка, що в нас така ситуація, і додала фотографії. А вже наступного дня мені зателефонував Юрій Фоменко і повідомив, що до нас їде спецмашина. Все прибрали дуже оперативно.

Тепер людей тривожить доля ровесниці тих акацій — величезної липи, яка росте менше ніж у двох метрах від будинку. Червоний хрест на дереві як попередження про необхідність видалення намальовано. Тепер треба розробити цілу стратегію, як видалити дерево та не пошкодити нічого навкруги… В тому числі й сусідку, яка пообіцяла під час зносу лягти на землю поруч із липою. Без цього ж у нас ніяк.

Фото Андрія БАТОЗСЬКОГО