27 років тому під Новий рік Дніпро став третім містом України з метрополітеном

метро1

27 років тому, 29 грудня 1995-го, у Дніпрі відкрили довгоочікувану першу лінію метрополітену, яку будували 13 років й термін введення в експлуатацію неодноразово переносили: 1990, 1991, 1992… Але під Новий рік у 1995-му у присутності президента України Леоніда Кучми та прем’єр-міністра Павла Лазаренко Дніпро все ж став третім містом України з метрополітеном, повідомляє Gorsovet.

Метро Дніпра продовжує будуватися, але поки воно залишається найменшим у Європі. Шість станцій: "Вокзальна", "Метробудівників", "Металургів", "Заводська", "Проспект Свободи", "Покровська",  загальною протяжністю 7,1 км. Час поїздки з кінця в кінець складає 14 хвилин. 

П’ять станцій (окрім "Покровської") - глибокого закладення (70 метрів), хоча рельєф і стан ґрунтів цих ділянок дозволяв робити більш короткі і дешевші пускові дільниці. Подейкують, що під час холодної війни у 70-ті роки 20 століття, коли  Дніпро було закритим містом і на карті закордонних спецслужб потрапляло під ймовірні об’єкти для авіаударів, було вирішено побудувати метро у якості бомбосховища. Саме як бомбосховище метро стало у пригоді під час війни з росією.

метро

Раніше ми писали, що 90 років виповнилося перлині Дніпра - Мерефо-Херсонському залізничному мосту.