НБУ подав новий позов проти Коломойського

НБУ подав новий позов проти Коломойського

Національний банк подав в Швейцарії судовий позов проти екс-акціонера "Приватбанку" Ігоря Коломойського. Про це повідомляється на офіційному сайті Нацбанку.

Національний банк подав в Швейцарії судовий позов проти екс-акціонера "Приватбанку" Ігоря Коломойського. Про це повідомляється на офіційномусайтіНацбанку.

Позов подано до Першої інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви на загальну суму 6,64 млрд грн.

«Позов подано за місцем проживання екс-акціонера банку з метою стягнення з Ігоря Коломойського заборгованості як з фінансового поручителя перед Національним банком за особистими поруками, наданими у 2016 році за п’ятьма договорами про надання кредитів рефінансування банку», - повідомили в НБУ.

Повідомляється, щоподання позову є наступним етапом судового розгляду, розпочатого у червні в Першій інстанції Суду Республіки та Кантона Женеви.

«Оскільки усі намагання Національного банку врегулювати питання погашення Коломойським заборгованості за кредитами рефінансування в досудовому порядку не були успішними, регулятор був змушений подати позов у встановлений швейцарською системою правосуддя строк, аби захистити свої законні права та інтереси», - повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту Національного банку ВікторГригорчук.

В НБУ нагадують, щодля забезпечення виконання Коломойським взятих на себе зобов’язань за особистими поруками, на початку червня цього року Національний банк подав до українських судів 147 позовів проти нього та пов’язаних з ним 32 компаній – майнових поручителів.

«Станом на 18 грудня господарські суди вже ухвалили 20 рішень на користь Національного банку про звернення стягнення на предмети іпотеки за зобов’язаннями Приватбанку на загальну суму 1,2 млрд грн. Національний банк звертає увагу, що 17 з 20 судових рішень набрали законної сили, і по 14 справах виконавчі документи були направлені в органи Державної виконавчої служби для примусового виконання», - йдеться у заяві регулятора.

Як відомо, судовий процес між Приватбанком та його екс-акціонерами відбувався також у Великобританії. У листопаді 2018 рокуВисокий суд Лондонавирішив, що йому не підсудна справа за позовом Приватбанку до його екс-власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Як повідомлялося, детективна агенція Kroll за підсумками аудиту Приватбанку підтвердила, що фінустанова до її націоналізації в кінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованихшахрайських дій, що призвело до збитківмінімум в 5,5 млрд доларів.

Приватбанк в грудні 2017 рокуподав позов до Високого суду Лондонапроти Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній, які імовірно їм належать або знаходяться під їх контролем.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказпро всесвітній арешт активів екс-власників банку і зазначених шести компаній на суму більше 2,5 млрд доларів.