У власність держави повернули ділянку, вартістю майже пів мільйона гривень

У власність держави повернули ділянку, вартістю майже пів мільйона гривень

Земля була у аренді та після скасування дозволу на користування її "забули" повернути державі.

До Господарського суду Дніпропетровської області з позовом звернувся виконуючий обов’язки керівника Криворізької місцевої прокуратури №2 Дніпропетровської області, в якому просив зобов’язати ТОВповернути до дежави земельну ділянку площею 22,000 га і вартістю 4928000,00 грн.

Про це йдеться в повідомленніГосподарського суду Дніпропетровської області.

Позов подано в інтересах держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації і Криворізької районної державної адміністрації.

Під час розгляду справи Господарським судом Дніпропетровської області було встановлено, що у грудні 2012 року між Криворізькою районною державною адміністрацією і ТОВ було укладено договір оренди земельної ділянки. Згідно з договором, його укладено на строк дії спеціального дозволу користування надрами від 19.07.2007 (на 20 років).

Зазначена земельна ділянка перебуває у власності держави в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

Відповідно до спеціального дозволу на користування надрами відповідачу надано спеціальний дозвіл на видобування на наведеній земельній ділянці гранітів як сировини для виробництва щебеню і каменю побутового терміном на 20 років. У 2016 році цей дозвіл був анульований. Однак, з моменту анулювання спецдозволу не вжито жодних заходів щодо повернення земельної ділянки у власність держави, що призводить до протиправного використання земельної ділянки.

Враховуючи встановлені обставини справи, 27.03.2019 Господарський суд Дніпропетровської області ухвалив рішення у справі №904/5954/18, яким позов задовольнив повністю і зобов’язав ТОВ повернути державі в особі Дніпропетровської обласної державної адміністрації земельну ділянку площею 22,0000 га, вартістю 4928000,00 грн.

Зазначене рішення суду не було оскаржено в апеляційному і касаційному порядках і набрало законної сили відповідно до Господарського процесуального кодексу України.