Освітній омбудсмен та юристи спростовують можливість недопуску не щеплених дітей до шкіл та дитсадків

Освітній омбудсмен та юристи спростовують можливість недопуску не щеплених дітей до шкіл та дитсадків

Юристи та освітній омбудсмен Сергій Горбачов спростували інформацію щодо заборони відвідування шкіл та дитсадків не щепленими дітьми.

Юристи та освітній омбудсмен Сергій Горбачов спростували інформацію, озвучену на прес-конференції в.о. міністра охорони здоров'я Уляною Супрун та міністеркою освіти і науки Лілією Гриневич щодо заборони відвідування шкіл та дитсадків не щепленими дітьми.

Так, адвокат Сергій Гула у відеозверненні на своєму каналі Youtube пояснює, що такий недопуск не є законним, а в рішенні суду, на яке посилаються на прес-конференції, мова йде лише про одну конкретну дитину, яку не пустили у садок у зв’язку з эпідеміологічною ситуацією.

- Супрун сказала, що "Закон України "Про захист населення від інфекційних хвороб" передбачає, що діти, які не отримали щеплення, відвідувати заклади освіти не можуть". Це неправда, закон встановлює обмеження для відвідування дитячих закладів, а школа і дитсад є закладами освіти. Це дві різні організаційно-правові форми установ.

-Також Супрун сказала, "це також підтвердив Верховний Суд України, зазначаючи, що школи та дитсадки мають право не допускати не щеплених дітей". Це також, за словами адвоката, не відповідає дійсності. - Верховний Суд не надав жодного права ні школам, ні дитсадкам не допускати не щеплених дітей до закладів освіти. Верховний Суд у справі 682/1692/17 прийшов до висновку, що дитсадок (а не школа. Це рішення не стосується шкіл!) правомірно поступив, не допустивши не щеплену дитину до дитсадка ЗА НАЯВНОСТІ НЕБЛАГОПОЛУЧНОЇ ЕПІДЕМІОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ. Виключно лише в цьому аспекті.

Тобто, за словами Сергія, не щеплену дитину мають право не допустити до дитсадка чи до школи лише у випадку офіційно підтвердженого факту епідемії або карантину.

- Щодо пані Гриневич. У своїй промові вона сказала, що якщо це світоглядне переконання - не робити щеплення, дитина може навчатися на індивідуальній чи дистанційній формі навчання.

У положенні Закону України "Про освіту" йдеться мова, що вибір форми освіти належить батькам, а не пані Гриневич, і якщо батьки не щеплених дітей бажають, щоб їхні діти навчалися на стаціонарній формі навчання – не щеплені діти мають на це повне право! – підкреслив адвокат Сергій Гула.

У свою чергу освітній омбудсмен у своєму інтерв’ю наголошує на тому, що недопуск до шкіл та дитсадків не щепленних дітей, є лише рекомендацією, і що немає ніякої прописаної процедури такого недопуску.

Тому недопуск не щеплених дітей у дитсадочки та школи у разі відсутності епідемій є не законним, та порушує право дітей на освіту. Також немає процедури відсторонення таких дітей від стаціонарної форми навчання.