Родина Мішалових знову у центрі скандалу. В тендері на реконструкцію офтальмологічної лікарні у Дніпрі виявлені грубі порушення ціною в півмільярда

Родина Мішалових знову у центрі скандалу. В тендері на реконструкцію офтальмологічної лікарні у Дніпрі виявлені грубі порушення ціною в  півмільярда

Майже півмільярдний підряд отримала компанія ТОВ «Майстер-Буд», пов’язана з родиною Мішалових.

Аналітики ГО «Стоп корупції» в рамках ініціативи «За чесні закупівлі» викрили низку порушень законодавства про економічну конкуренцію, припущених під час проведення тендера на реконструкцію будівлі КЗ «Дніпропетровська обласна клінічна офтальмологічна лікарня», який відбувся 16 вересня 2019. Майже півмільярдний підряд отримала компанія ТОВ «Майстер-Буд», пов’язана з родиною Мішалових.

Зокрема, про наявність змови між учасниками закупівлі свідчать такі факти, як відсутність у пакеті тендерної документації другого конкурсанта – ТОВ БМПБ «Новий дім» кошторису з розрахунками та неналежне оформлення кількох інших документів, а також дивна синхронність завантаження обох пропозицій у систему ProZorro – з різницею в 6 хвилин. Окрім того, гарантії обох фірм видані одним банком і в ту саму дату – 6 вересня 2019 року.

Крім того, проведений 16 вересня аукціон фактично був лише формальністю, оскільки обидві компанії не понижували ціни, ба більше – друга фірма подала пропозиції з максимально можливою ціною, виступивши у ролі технічного учасника.

Зауважимо, що ТОВ БМПБ «Новий дім» було створено у червні 2017 року. У листопаді 2017-го фірма отримала ліцензію, а вже наступного року виграла тендерів на суму 109 млн, у 2019 році – на 421 млн.

Варто наголосити, що Сергій Сергійович Грушецький і Оксана Миколаївна Коваль, які де-юре є засновниками фірми, фактично новачки у будівельному бізнесі. До відкриття «Нового дому» пані Коваль займалася дрібною підприємницькою діяльністю, а пан Грушецький взагалі не має іншого досвіду ведення бізнесу. Тож такий приголомшливий успіх за два роки й суми виграних тендерів дивують.

Існує припущення, що ТОВ БМПБ «Новий дім» де-факто має інших, неофіційних засновників і, швидше за все, товариство було створене ПП «Спецбудмонтаж-21», компанією, яка також активно бере участь у тендерах Дніпропетровської ОДА.

Окрім того, це далеко не перший випадок, коли ТОВ БМПБ «Новий дім» «підіграє» ТОВ «Майстер-Буд»: лише протягом поточного року це вже їхній третій «спільний» тендер (попередні два були на суми 41 і 41 млн грн відповідно).

На переконання аналітиків проєкту «За чесні закупівлі», держзамовлення на будівельні роботи в департаменті капітального будівництва Дніпропетровської ОДА фактично розділили між собою декілька монополістів, які створили безліч фіктивних компаній, що виконують ролі статистів і управляються ззовні. «Тіньові» власники зі свого боку пов’язані з будівельними гігантами Дніпра, такими як ПП «Спецбудмонтаж-21» і ТОВ «Майстер-Буд».

Зауважимо, що ТОВ «Майстер-Буд» входить до групи компаній «Майстер», яка вже «засвітились» у низці великих тендерів. Серед його засновників – Лариса Флакс, Михайло Тульчинский і Дмитро Мішалов, батько екссекретаря Дніпровської міськради В’ячеслава Мішалова.

Саме з прізвищем Мішалова пов’язані щонайменше 6 підприємств: «Юніком», «Юніком-Капітал», «Завод Майстер-Профі Україна», «Майстер-Буд», «Майстер Фінанс», «Світязь».

Цікаво, що компанії почали вигравати мільйонні тендери через три місяці після того, як син Дмитра Мішалова В’ячеслав сів у крісло секретаря міськради й став другою після мера людиною. Зокрема, спочатку компанія «Завод Майстер-Профі» виграла у пов’язаної з нею структури тендер на ремонт Центрального мосту на 3,07 млн грн, а вже у вересні міськрада замовила «Майстер-Буду» капітальний ремонт Набережної Перемоги за 56,11 млн грн.

Нагадаємо, що відставка В'ячеслава Мішалова з посади секретаря міськради була пов’язана зі зривом термінів реконструкції двох знакових для Дніпра об’єктів – Нового мосту та набережної. Обидва ремонти проводили підприємства, що мають відношення до родини депутата.

Зокрема, у листопаді 2016-го за підсумками тендеру мерія Дніпра замовила компанії «Завод «Майстер-Профі» Дмитра Мішалова капремонт Нового мосту через ріку Дніпро вартістю 177,79 млн грн. Причому з-поміж усіх заявок пропозиція фірми пана Мішалова-старшого була найдорожчою, утім саме вона виявилась найбільш привабливою для міста.

З групою компаній «Майстер» пов’язане ще одне відоме корупційне провадження. Назва одного з підприємств групи фігурує серед підрядників знаменитого майданчика для гелікоптерів у селі Пекарі під Каневом, який наряду з Межигір’ям вважається одним з найяскравіших символів державного марнотратства епохи Януковича.

Враховуючи виявлені факти порушень та більш ніж сумнівні обставини «перемоги» компанії, пов’язаної з низкою корупційних скандалів, активісти ГО «Стоп корупції» звернулись із відповідним повідомленням до Дніпропетровського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, який має повноваження розірвати договір. Тож наразі чекаємо на реакцію з боку АМКУ.