Бюджет участі: головні досягнення Дніпра

Бюджет участі: головні досягнення Дніпра

Бюджет участі у Дніпрі запровадили ще у вересні 2016 року. Наразі триває вже четвертий етап бюджетування громадських ініціатив. Понад 50 %, або 115, проєктів-переможців попередніх трьох циклів уже реалізовано, інша частина перебуває на стадії втілення.

Про це під час пресконференції 22 жовтня повідомила кандидатка соціологічних наук, експертка у сфері регіонального та міського розвитку Надія Міхно.

Так, у 2019 році дніпряни подали 463 проєкти на загальну суму понад 191 млн грн. Авторами ініціатив стали 282 мешканці міста. Більшість проєктів стосується освітньої сфери (38 %), благоустрою та інфраструктури (21 %), а найменше – навколишнього середовища і телекомунікації (1-2 проєкти).

«Загалом динаміка впровадження «Бюджету участі» у Дніпрі є доволі позитивною. Так, за всі етапи проведення активні громадяни подали 1 267 проєктів. Цьогоріч кількість громадських ініціатив та авторів є рекордною – 463 проєкти та 282 автори. Цьогоріч це майже вдвічі більше, ніж кожного попереднього етапу бюджетування. Крім цього, наразі участь беруть вдвічі більше авторів, ніж торік, а також спостерігається найменший відсоток відхилених проєктів», – каже Надія Міхно.

Так, наприклад, мешканці житлового масиву Сокіл подали проєкт «Sokil Kids Track». Його співавтор Сергій Кочет каже, що мета – зробити майданчик, на якому діти зможуть їздити на велосипедах, самокатах або роликах.

«Зараз дуже багато дітей користуються сучасними електричними самокатами, велосипедами, роликами тощо.На житловому масиві немає майданчика з рівним покриттям, де б вони усі могли розважатися. Тому ми вирішили подати проєкт на «Бюджет участі». Сподіваємося, що його підтримають», – розповів Сергій Кочет.

Експертка Надія Міхно також зазначає, що у порівнянні з 4-ма найбільшими містами України, де вже проведено три цикли «Бюджету участі» та триває четвертий (Київ, Львів, Одеса та Запоріжжя), Дніпро посідає передові позиції у питанні бюджетування громадських ініціатив.

Так, Дніпро посідає 2 місце за загальним обсягом поданих громадських проєктів за всі 4 цикли «Бюджету часті» – 1267. Найбільше проєктів подано у столиці – 4562. Далі йдуть Львів (931) та Запоріжжя (536). В Одесі ще триває подання на 4-й цикл, а загалом за попередні три на голосуванні були 483 проєкти.

Також Дніпро посідає 2 місце за кількістю реалізованих проєктів за три попередні етапи «Бюджету участі» (115). Найбільше їх втілено у Києві (303). Далі йдуть Львів (106), Запоріжжя (76) та Одеса (21).

Крім цього, Дніпро посідає 4 місце за питомою вагою реалізованих проєктів (50,4 %). Лідером за кількістю втілених відносно кількості ініціатив-переможців за три попередні етапи «Бюджету участі» є Запоріжжя – 100 %. Далі йдуть – Львів (66,7 %) та Київ (55,7 %). Найменший відсоток реалізованих проєктів в Одесі – 20,2%.