Борис Філатов назвав Дніпро флагманом країни з енергоефективності у бюджетній сфері

Борис Філатов назвав Дніпро флагманом країни з енергоефективності у бюджетній сфері

Нині у Дніпрі діє низка програм із енергоефективності. Вони доступні як мешканцям, так і закладам бюджетної сфери.

«Що стосується енергоефективності, то Дніпро є флагманом країни щодо роботи у цьому напрямі у бюджетній сфері разом зі світовими фінансовими інституціями. Ми довгі роки вели перемовини, зокрема, із Європейським банком реконструкції та розвитку», — сказав Борис Філатов під час виїзної пресконференції 29 жовтня.

Очільник міста додав, що досягнення Дніпра у цьому напрямі підтвердила також профільна міністерка розвитку громад і територій Олена Бабак.

Так, Європейський банк реконструкції та розвитку спільно з Фондом Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та навколишнього середовища виділили 12,5 млн євро на реновацію 84 шкіл і дитячих садків міста.

У навчальних закладах утеплюють покрівлі, зовнішні стіни, міняють вікна та двері. У кожному закладі, котрий входить до нинішнього проєкту, встановлять індивідуальний тепловий пункт, а в деяких навіть по 2 чи 3. Школи та дитсадки зможуть скоротити споживання енергоресурсів сумарно на 30-35 %. Заощадження коштів, зокрема, забезпечить повернення кредиту ЄБРР. Встановлюють і лічильники, що дозволяють у режимі он-лайн стежити за використанням енергоносіїв.

В яких саме закладах проводити ремонти, визначають незалежні експерти, яких залучив ЄБРР. Такий досвід співпраці із закордонними інвесторами для України став першим.

Крім цього, ведуться перемовини з банком щодо збільшення фінансування на 10 млн євро. Ці кошти дозволять реалізувати аналогічні заходи у ще майже 60 школах і дитячих садках міста.

До того ж у Дніпрі триває реновація шкіл-тисячників, яка стартувала у 2017 році. За цей час комплексне оновлення провели у 15 навчальних закладах: капітальний ремонт будівель і благоустрій території у СЗШ № 12, 46, 73, 97, 102, 112, 135, 140 та НВК № 66; повне оновлення приміщення актової зали та мережі теплопостачання – у СЗШ № 89; цьогоріч роботи закінчено у СЗШ № 7, НВК № 148 та ДНЗ № 40, 368, 391.

Нині ремонти продовжуються у 5 школах і одному дитсадку (СЗШ № 15, 54, НВК № 106, СЗШ № 105, 124 та ДНЗ № 200).

Більшість об’єктів оновлюють коштом міського бюджету.

Також майже у 120 навчальних закладахзамінюють старі вікна – для підвищення енергоефективності.

Разом з цим, у рамках програми фінансової підтримки ОСББ, ЖБК і власників одно- та двоквартирних житлових будинків «Енергоефективна оселя» компенсується до 30 % від суми «теплих» кредитів. Цей проєкт діє вже другий рік поспіль і на нього із муніципального бюджету цьогоріч виділили 3 млн грн.

Нині Дніпро уклав договори на виплату компенсацій за «теплими» кредитами з «ПриватБанком» (2 млн 600 тис. грн), «Ощадбанком» (190 тис. грн), у планах – «Укргазбанк» (200 тис. грн).

Торік за міською програмою освоїли більш ніж 1 млн 200 тис. грн такої компенсації. Аби встигнути оформити позику цьогоріч, необхідно подати документи до 10 грудня 2019.