60 підприємств переїхали у Дніпро: стратегії підтримки релокованого бізнесу в місті

photo_2024-01-31_12-29-46

Ще кілька років тому більшість українців не знали, що таке релокований бізнес. Але російська агресія, яка розпочалася у 2014-му і особливо повномасштабне вторгнення, змусило підприємців із Луганської, Донецької, Харківської, Херсонської областей переїхати до безпечніших регіонів країни.

Багато представників малого та середнього бізнесу воліли працювати у Дніпрі. Лише за два роки великої війни до нашого міста переїхали 60 підприємств. Як Дніпро підтримує релокований бізнес? Чим привабливе наше місто для підприємців? Чи можуть отримати кредити на розвиток виробництва релоканти? 

 Що таке релокація бізнесу та чому вона актуальна для України


Релокація бізнесу – це переміщення підприємства на іншу територію всередині країни чи за кордон.Зазвичай зараз підприємці із небезпечних регіонів прагнуть перенести власні виробництва до центру чи на захід України.

Під час  бізнес-переїзду враховуються такі фактори:

  • близькість до державного кордону – особливо, якщо продукція ввозиться чи поставляється за кордон;
  • зручні логістичні ланцюги;
  • потенційні ринки збуту;
  • наявність приміщень в оренду з належними умовами для здійснення саме вашого виду діяльності;
  • місцеві програми розвитку релокованих підприємств.


За цими позиціями Дніпро дуже приваблює підприємців.

– Ми переїхали зі Слов’янська у червні 2022-го, коли місто вже щільно обстрілювали, – розповідає Маріанна Даниленко, керівник підприємства з виробництва взуття Danshoes. – У нас вже був жахливий досвід 2014 року, перебування в окупації, тому переїжджали без вагань. Чому  у Дніпро? Тут дуже хороша сировинна база для взуття, у нас є партнери, які надали нам приміщення площею 400 квадратів. Нас підтримує міська влада і, що важливо, нашу продукцію у Дніпрі охоче купують. Частину товару поставляємо до Німеччини та Польщі.

photo_2024-01-31_12-28-30

Продовження читайте на сайті Наше Місто.