Українська протикорабельна ракета Р-360 «Нептун» успішно пройшла випробування

Українська протикорабельна ракета Р-360 «Нептун» успішно пройшла випробування

Крилата ракета Р-360 комплексу РК-360МЦ "Нептун" 28 листопада успішно пройшла етап випробувань, під час яких здійснила політ на декілька сотень кілометрів за заданим маршрутом та висотах. Завершення цього етапу означає, що розробка Р-360, як літального апарата, завершено. Про цеDefense Expressповідомив Генеральний директор - Генеральний конструктор ДККБ "ЛУЧ" Олег Коростельов.

"Ми вперше пролетіли понад 250 км по заданому маршруту та висотах. Тобто можемо сказати, що сьогодні була завершена розробка літального апарату з заданими характеристиками", - заявив Олег Коростельов. Додавши, що на наступному етапі, випробування будуть направлені на бойові характеристики ракети.

Ракета Р-360 має масу 870 кг, масу бойової частини -150 кг, дальність пуску до 280 км, швидкість біля 900 км/год, а висота польоту над гребенем хвиль - від 3 до 10 м.

Комплекс забезпечує одночасний пуск до 24 ракет (тобто повний залп 6 пускових установок), з інтервалом пусків у залпі від 3 до 5 сек. Комплекс може знаходитись на відстані до 25 км від берегової лінії, а необхідний час для його розгортання становить до 15 хвилин.

Нагадаємо, щоР-360 «Нептун»— українськапротикорабельна крилата ракета. Розробляється київськимконструкторським бюро «Луч»з 2014 року.

Ракета призначена для знищення кораблівводотоннажністюдо 5000 тонн, і маєбойову частинумасою у 150 кг. Ракета маєдозвукову швидкість(900 км/год) та здійснює політ на надмалих висотах — кілька метрів над рівнем моря. Ракета може маневрувати під час польоту. Дальність польоту — до 280 км.

Ракета розробляється для використання з трьох платформ: корабельного, наземного і повітряного базування. 2019 року було виготовлено наземний комплекс —РК-360МЦ, до складу якого входять декілька машин: командний пункт, пускова установка, транспортно-заряджальна машина, тощо. Як корабельну платформу для ракет спершу розглядали катери типу«Лань», але з 2018 року називають катери типу«Веспа».