Рейтинг слуги народа летит вниз

Рейтинг слуги народа летит вниз

Відбулось значне зниження рейтингу у партії влади «Слуга народу»: на 8,1% у порівнянні з аналогічним дослідженням у кінці жовтня цього року і становить 35,9%. Про це свідчать результати дослідження центру соціальних та маркетингових досліджень «SOCIS».

Центр соціальних та маркетингових досліджень «SOCIS» провів загальнонаціональне дослідження з 20 по 30 листопада 2019 року.За останній місяць відбулись певні зміни у електоральних симпатіях до політичних партій. Відбулось значне зниження рейтингу у партії влади «Слуга народу» на 8,1% у порівнянні з аналогічним дослідженням у кінці жовтня цього року і становить 35,9%. Навіть за умови певного зниження підтримки, партія «Слуга народу» займає перше місце серед політичних уподобань населення України. На другому місці закріпилась партія «Європейська солідарність», рейтинг підтримки зріз на 2,4% у порівнянні з попереднім дослідженням і складає 11,1%. Певне зростання простежується і у партії “Опозиційна платформа – За життя” – на 1,7% у порівнянні з дослідженням кінця жовтня. Рейтинг «Батьківщини» зріс на 0,6%, партія «Голос» зменшила свою підтримку на 0,8%. Електоральні рейтинги інших партій суттєво не змінились і коливаються в межах +/-0,5%. У своїх заявах населення показує досить активну позицію із волевиявлення. Всього близько 15% українців стверджують, що не взяли би участь у виборах, якби вони проходили найближчої неділі. 8,4% респондентів не могли визначитись кому віддати свій голос.

Оцінка вектору розвитку подій в середині країни в порівнянні з дослідженням попереднього місяця дещо змінилася. Знизилась кількість населення, яка вважає, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку – з 22,1% в кінці жовтня до 16,1% в кінці листопада. При чому, ще на початку цієї осені, доля респондентів, яка вважала, що події в Україні розвиваються у правильному напрямку складала майже третину опитаних (близько 32%). Відповідно, також зросла категорія, яка вважає що події розвиваються у неправильному напрямку – з 21,6% в кінці жовтня до 28% в кінці листопада.

Найактуальнішими проблемами для більшості опитаних як і раніше залишаються війна на Сході України (51,0%) та соціально-економічні проблеми: низький рівень зарплат чи пенсій (50,9%), підвищення комунальних тарифів (30,8%), зростання цін на основні товари та інфляція (27,5%). При чому протягом останніх декількох місяців все більше викристалізовуються основні дві групи проблем (напрямки) які зі значним відривом посідають перші два місця по актуальності. Це, перш за все, війна на Сході України та економічні проблеми населення (рівень життя та рівень економічного забезпечення людей). Значна частина населення віднесла до найактуальніших проблем неможливість отримання якісної медичної допомоги (21,5%), безробіття (20,1%), хабарництво та корупцію в органах центральної влади (18,1%) та корупцію в судах, поліції, прокуратурі (17,0%). Найменш значущими проблемами українці вважають недоступність якісної освіти (5,9%) та нестачу свободи слова та демократії (3,4%).

Вибірка дослідження: 2 000 респондентів в усіх областях України (без врахування населення АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей). Вибірка репрезентативна для населення України віком від 18 років за такими показниками як стать, вік, тип поселення та область проживання. Статистична похибка дослідження: +/– 2,1% (з імовірністю 0,95)

Більш детально про дослідження — за посиланням.