Підсумки-2019: що змінилося у медицині Дніпра за рік

Підсумки-2019: що змінилося у медицині Дніпра за рік
Пів мільярда гривень виділила торік міська рада на медицину Дніпра. Ще 800 млн – надійшло від держави. У 2019 році у центрах медико-санітарної допомоги (первинна ланка), зокрема провели поточні ремонти та оновили обладнання амбулаторій. Також міська рада, в рамках комплексної програми «Здоров’я населення Дніпра» на 2018 – 2022 р, торік виділила 57 млн грн на забезпечення ліками пацієнтів пільгових категорій.
Про це під час пресконференції 14 січня повідомив заступник міського голови Дніпра, директор департаменту охорони здоров’я населення Андрій Бабський.
«У 2019 році дніпряни підписали 708 тис. декларацій із сімейними лікарями. Я закликаю дніпрян, які ще не обрали сімейного лікаря, зробити це. Бо це важливо як для пацієнта, так і для лікаря. Фінансування первинної медицини Національною службою здоров’я України відбувається, у тому числі, і в залежності від кількості підписаних декларацій», – зазначив Андрій Бабський.
Щодо вторинної ланки медицини, то у 2019 році для лікарень Дніпра місто придбало обладнання на 18 млн грн, а саме: цифровий рентгенівський апарат, 7 апаратів для ультразвукової діагностики, 4 гематологічні аналізатори, 2 біохімічні аналізатори, 6 сечових аналізаторів, а також установки у дитячі стоматологічні поліклініки.
«У рамках комплексної програми торік у Дніпрі вперше провели кохлеарну імплантацію 7 дітям із вадами слуху на загальну суму 5 млн грн. Також уперше в місті було виділено 3 млн грн на стоматологічну допомогу дітям. 23 млн були виділені на відшкодування вартості інсуліну. Для проведення ремонтних робіт та оснащення меблями було виділено майже 14 млн грн. Завдяки цьому нам вдалося поміняти понад 200 вікон, більш ніж 100 кабінетів у лікарнях та поліклініках оснастити новими меблями та обладнанням, 29 палат у дитячих відділеннях міської лікарні № 1 повністю обладнали новими меблями», – каже заступник міського голови Дніпра.
Місто також надає медичну допомогу учасникам АТО/ООС. Так, торік 199 осіб згаданої категорії змогли поставити зубні протези, а 60 – зубні імплантати.
Нагадаємо, всього у Дніпрі працює 37 закладів охорони здоров’я, серед них 12 центрів первинної медико-санітарної допомоги (первинна ланка), а також 17 міських лікарень, 5 міських поліклінік і 3 стоматологічні поліклініки (вторинна ланка).