«Слуга народа» оскорбила ученого

«Слуга народа» оскорбила ученого

Народна депутатка від фракції "Слуга народу" Єлизавета Богуцька назвала соціолога Євгена Головаху "дідусем із позаминулого століття" і викликала скандал у мережі.

Такий вислів парламентарка допустила, коментуючи ефір програми "Свобода слова Савіка Шустера" від 31 січня. У Facebook вона написала, що думає про "сутичку" соціолога з міністром Кабінету міністрів Дмитром Дубілетом.

"Стоїть зараз Дубілет у Шустера і якийсь Євген Іванович позаминулого століття. Стоїть майбутнє і минуле. Треш. І дідусь намагається розповісти Дубілету, як правильно проводити достовірний перепис, якщо двері агентам не відчиняє 25% людей. Думаю, що він і телефоном кнопковим користується, а вдома дзвонить із дискового, який застромлений у спеціальну розетку", – видала вона.

Уже в понеділок, 3 лютого, на сторінці "слуги" з'явилися вибачення.

"Кілька днів тому я написала пост про Дмитра Дубілета в програмі Шустера. Його опонента назвала "якимось Євгеном Івановичем з позаминулого століття". Виявилося, що це дуже відомий соціолог Головаха. І виходить, що я образила людину, назвавши його "якимось, із далекого минулого" і "совком". Приношу свої вибачення Євгену Івановичу Головасі", – написала Богуцька.

Вона виправдалася, заявивши, що місце в Раді визначає її нинішні висловлювання. Богуцька поскаржилася, що доводиться часто вибачатися за невдалі жарти.

У мережі на інцидент бурхливо відреагували. Зокрема, помітили, що пост нардепки був відредагований – на початку Богуцька переплутала прізвище соціолога, назвавши його Головком.

Її вибачення також не викликали захоплення в українців. Політолог і доцент КПІ Євген Магда написав у соцмережі:

"Слугам", схоже, навіть адекватно вибачитися не до снаги".

Гостро відреагував також політолог Олексій Голобуцький.

"Богуцька нібито вибачилася перед соціологом Євгеном Головахою за те, що назвала того "якимось Євгеном Івановичем позаминулого століття" при тому, що сам пост з образою досі спокійно висить у неї на сторінці. І вибачення більше схоже на обурення, що вона тепер майже не має можливості плюватися в кого завгодно отрутою, змушують вибачатися", – зазначив він.

Відзначимо, Головаха – заступник директора Інституту соціології Національної академії наук України, доктор філософських наук.