Борис Філатов: попередні результати розкопок Лазаревської церкви дозволяють вважати, що могилу Поля буде знайдено

Борис Філатов: попередні результати розкопок Лазаревської церкви дозволяють вважати, що могилу Поля буде знайдено

Міський голова також додав, що незалежно від результатів пошуку безпосередньо могили Поля, археологічні дослідження не припинятимуть.

У Севастопольському парку Дніпра вже місяць тривають археологічні розкопки та пошук поховання почесного громадянина міста – Олександра Поля. Команда археологів досліджує рештки кам’яної споруди – колишньої Лазаревської церкви.

Нині вийшли на фундамент, форма якого дозволяє виділити вівтарну частину. Тут також встановили декілька поховань.

«Усі здогадки підтверджуються. Є виходи на інші поховання, тож це свідчить, що ми на правильному шляху. Є висока імовірність того, що могилу Олександра Миколайовича Поля нам вдасться знайти. Триматимемо кулаки», – зазначив мер Дніпра Борис Філатов 23 червня під час огляду перебігу розкопок.

Міський голова також додав, що незалежно від результатів пошуку безпосередньо могили Поля, археологічні дослідження тут не припинятимуть.

Як відомо, на території колишнього Севастопольського кладовища поховано чимало видатних людей Катеринослава – тих, хто будували місто, були відомими свого часу лікарями, письменниками і промисловцями. Тож, коли роботи буде завершено, на цьому місці хочуть облаштувати пантеон почесних громадян.

Так, одна з могил, котра за версією археологів датується кінцем ХІХ століття, належить церковнослужителю того часу. Експерти зауважують, що одяг, хрест і Євангеліє, які лежать у труні, вказують на високий церковний сан.

Найімовірніше, там похований митрофорний протоієрей (протопоп), котрий міг бути одним із настоятелів Лазаревської церкви. Віднайти ім’я священнослужителя дослідники планують за допомогою архівних даних. Щоб організувати перепоховання решток, залучать представників церкви.

Археолог Володимир Шалобудов зауважує, що поруч є інша могильна ділянка, котру далі теж досліджуватимуть. Також, за його словами, є підстави вважати, що поховання Олександра Поля може бути під більш пізньою будівлею колишньої Лазаревської церкви.

«Через те, що ми не знаємо точного місця, «відкриватимемо» всі могили з цього боку. Урешті його могилу знайдемо. Можливо, його поховано у склепі, котрий знайшли тут, у східній частині. Біля церкви ховали служителів церкви і почесних громадян», – повідомив археолог.

Крім цього, серед перших знахідок – окремі фрагменти церковного начиння: хрестики (зокрема позолочений, ієрусалимської форми), медальйон із зображенням Козельщанської Богоматері, виконаний в стилі українського бароко, частина прикрас із хоругви, замок із церковної кружки для пожертв, шматочки цинку, а також численні монети кінця ХІХ – початку ХХ сторіччя, ковані цвяхи тощо.

Пізніше артефакти передадуть до новоствореного Музею історії Дніпра.