92 тис. ФОПів закрились за перше півріччя 2024: чому українці масово закривають бізнеси

maxresdefault - 2024-07-16T034725.513

Масово закривають свої бізнеси. За перше півріччя 2024 року в Україні закрили майже 92 тисячі ФОПів. Це у 1,5 рази більше, порівняно з аналогічним періодом 2023-го. Також на 15% зріс показник закриття компаній – з початку цього року припинили діяльність понад 1,5 тисячі підприємств.

Ольга відкрила ФОП ще у 2020 роціу період ковіду. Згодом це переросло у відкриття власної компанії з надання бухгалтерських послуг. Ділиться, іноді виникають складнощі.

“В процесі розвитку виникають постійно… Це те, що законодавство змінюється в нас постійно. Це дійсно складно, тому що майже щомісяця якісь зміни відбуваються і це дуже вибиває з колії, тому що ти тільки налаштувався на одне, а потім з’являється інше”, – розповіла директорка компанії “ПРОБАЛАНС” Ольга Кулик.

Одним з ускладнень у розвитку власної справи підприємці також вважають високі податки. Проте для кожної групи ФОПів – вони індивідуальні.

“На сьогодні я сплачую єдиний податок за ставкою 5% від мого доходу якв компанії, так і як ФОП. Це означає, що я сплачую порівняно невеликий податок, враховуючи те, що це дає можливість заробляти більше”, – зазначила Ольга Кулик.
Найбільше підприємців закрили свою справу у січні та у травні – понад 16 тисяч кожного місяця. За сферами – це роздрібна торгівля та айті галузь. Проте експерти зазначають – не все так погано.

“Але кількість нових реєстрацій ФОПів на 1 травня, навіть не зважаючи на кінець місяця, сягнула 74 тисяч. Це свідчить про суттєво позитивну динаміку. Чому спостерігається така динаміка: трохи більше закривається, трохи менше відкривається? Насправді, на це впливає багато факторів. Хоча цифри закриття в цьому році не є дуже значними”, – повідомила експертка з питань малого і середнього бізнесу Ксенія Ляпіна.

Не зважаючи на перепони, з якими стикаються підприємці, держава заохочує до створення нових бізнесів та надає гранти на їх відкриття. Чим, переїхавши з Нікополя до Дніпра у липні 2022 року, скористалася і Ольга.

“Завдяки ньому я змогла купити меблі, все необхідне обладнання для того, щоб облаштувати офіс і створити робочі місця для людей”, – сказала вона.
За допомогою гранту відкрила свій бізнес і Альона. Тепер разом з командою створюють проєкти з розвитку бізнесу, аби допомогти іншим підприємцям.

“Зараз маємо відтік кадрів. Це зрозуміло, адже через це страждають усі бізнеси. До того ж, перебої зі світлом також негативно впливають на всіх. Проте я все ж таки намагаюся зосередитися на тому, як подолати ці складнощі, мінімізувати їхній вплив і розвивати бізнес навіть у таких умовах”, – наголосила власниця агентства системного продажу Альона Сафонова.

За перше півріччя 2024 року в Україні зареєстрували понад 13 тисяч нових компаній та майже 148,5 тисяч ФОПів. Ці показники також зросли у порівнянні з першим півріччям 2023 року.

Джерело: ДніпроТВ