Лідери місцевого самоврядування проти Закону про гральний бізнес

Лідери місцевого самоврядування проти Закону про гральний бізнес

Питання грального бізнесу потрібно обов‘язково обговорювати з територіальними громадами. Водночас вже протягом року центральна влада йде лише за логікою зведення рахунків із місцевим самоврядуванням.

На цьому мер Дніпра Борис Філатов наголосиву ефірі програми «Свобода слова» на ICTV.

Для того, щоб люди на місцях могли висловити свою думку стосовно врегулювання грального бізнесу, потрібен чіткий механізм.

«Грають не на Печерських пагорбах і не на Банковій. Люди роблять це в містах. Казино і зали гральних автоматів знаходяться в територіальних громадах. Наші земляки по всій країні, програвши гроші, йдуть до ломбардів здавати останні речі. І це відбувається саме на місцях», — зазначив Борис Філатов.

Водночас, місцеве самоуправління залишили осторонь цієї дискусії.

«Утім, виходить так, що все знову вирішили без місцевого самоврядування. Наприклад, ще екологічний контроль — ми ж дихаємо цією гидотою, але квоти на викиди розподіляють у Києві», — підсумовує мер Дніпра і додає, що лідери місцевого самоврядування, котрі до неї входять, нині категорично проти закону про гральний бізнес». Цей законопроект він, зокрема, назвав відверто лобістським.

Разом з цим, коментуючи відкликання постанови про проведення місцевих виборів 25 жовтня, Борис Філатов зауважив, що така ситуація говорить насамперед про якість діючого “турбо-режиму” ухвалення рішень.

«Фактично профільний комітет, ті депутати, які це готували, підставили зокрема президента. Не знаю, чи поспішали, чи навіщо це роблять, та вони фактично оголосили вибори лише в обласних радах», — сказав Борис Філатов.

Мер Дніпра також підкреслив: незалежно від ситуації лідери місцевого самоврядування продовжують системно опікуватися справами своїх міст:

«На відміну від політиків, ми не струшуємо повітря, а просто щодня робимо свою справу».

Натомість, згадуючи перебіг подій за останній рік, Борис Філатов заявив про згортання децентралізації, звуження прав місцевого самоврядування і системний тиск на нього.