У Дніпрі виявили ймовірне поховання почесного громадянина міста – Олександра Поля (ФОТО)

У Дніпрі виявили ймовірне поховання почесного громадянина міста –  Олександра Поля (ФОТО)

У Севастопольському парку Дніпра продовжуються археологічні розкопки з дослідженням решток колишньої Лазаревської церкви. Раніше команда археологів біля самої церкви виявила поховання чотирьох священнослужителів, а нещодавно – знайшла склеп з похованими чоловіком та жінкою. Фахівці припускають: висока доля ймовірності, що знайдені останки належать почесному громадянину міста Олександру Полю та його дружині.

За історичними даними, Олександр Поль був похоронений у межах території Лазаревської церкви. Біля нього через 26 років поховали і його дружину.

«Тому шукали парні могили. Спочатку віднайшли двох священників, потім іще двох у межах вівтарної частини церкви. І далі вже перед входом у церкву було знайдено склеп чоловіка і жінки. Саме у цій частині і хоронили громадських діячів. Одразу стало зрозуміло, що ці могили свого часу були пограбованими. Водночас знайдені скелети за зовнішніми характеристиками співпадають з біологічними роками смерті Поля та його дружини. Точно встановити, чи належать останки Олександру Полю, мають антропологи та інші спеціалісти. Лише після детального аналізу та висновків фахівців можна буде точно стверджувати, що знайдено могилу першого почесного громадянина міста», - розповів директор КП «Етнографічні парки Дніпра» ДМР Дмитро Каюк.

Зі свого боку, старший науковий співробітник Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара Володимир Шалобудов зазначив:

«Точно сказати, що це останки саме Олександра Поля, ми поки що не можемо. Могили пограбовані. Але за наявними слідами видно, що це були не священнослужителі, оскільки залишилися рештки від мундиру в чоловічій могилі. Дослідження гробу ще триває. Чоловічий череп та й інші рештки скелету достатньо добре збереглися, що допоможе у проведенні необхідних експертиз, аби точно встановити, чи це Олександр Поль».