Актуальна проблема для нашого суспільства: скільки в Дніпрі коштує лікування від ігрової залежності

hamblynh-yhra-gambling_addiction

Ігроманія, яка стала вкрай актуальною проблемою для нашого суспільства, визнається однією з різноманітних залежностей, на кшталт алкоголізму чи наркоманії. Подолання ігрової залежності – тривалий та складний процес, одним з елементів якого може бути лікування. Подробиці дізнавалося видання “Наше місто”.

Надмірне захоплення азартними іграми,  ігроманія (або ж лудоманія – в перекладі з латинської мови) офіційно визнається  серйозним захворюванням. Це – патологія емоційно-вольової сфери, зазначають фахівці . Ігроманія руйнує особистість людини, її кар’єру, сім’ю, взаємини з рідними, близькими, друзями. Звичне життя людини, одержимої грою,  котиться під укіс…

Як проявляється ігрова залежність:

  • Безперервна потреба в грі;
  • ігнорування або усунення перешкод на шляху до неї;
  • перепади настрою, дратівливість або злість;
  • заміна реального світу ігровим;
  • постійне планування ігрових ходів і стратегій;
  • превалювання ігрових подій над буденними реаліями.

Отже, з ігроманією, як і будь-якою іншою залежність, можна і варто працювати: які існують варіанти лікування і скільки коштує подолання залежності?

Згідно даних Комісії з регулювання азартних ігор, лікування в тому числі від ігрової залежності можуть забезпечувати медичні заклади різних форм власності, які мають зокрема напрямок надання психотерапевтичної допомоги, а це – числені державні, комунальні та комерційні медичні заклади.

Втім активно пропонують свої послуги в подоланні лудоманії реабілітаційні центри, які в т.ч. працюють з алкогольною та наркотичною залежністю.

Приміром, реабілітаційний центр Трансформація, що працює поблизу Дніпра, зазначає на своєму сайті, що курс лікування ігроманії може коштувати від 12000 до 15000 грн та повідомляє:

“Лікування ігроманії, реабілітація та ресоціалізація людей з ігровою залежністю. Унікальна програма психосоціальної реабілітації та ресоціалізації людей, які мають психічні та поведінкові розлади внаслідок патологічної тяги до азартних ігор. Середня ціна за послуги на місяць 12000-15000 грн (можливі індивідуальні знижки)”.
Серед зручностей для пацієнтів, що прагнуть подолати залежність, можуть запропонувати  1-місну віп-палату за 5000 грн 

pasted image 0 (2)

“Ігроманія є серйозним захворюванням, яке потребує професійного підходу до лікування. Раннє звернення по допомогу до спеціалізованих центрів значно збільшує шанси на успішне відновлення. Програма реабілітації, заснована на методиці “12 кроків”, дає змогу не тільки подолати залежність, а й відновити втрачені соціальні зв’язки, повернутися до повноцінного життя”, – зазначає Іван Гуртовий, практичний психолог, когнітивно-поведінковий терапевт.

Крім того, допомогу у подоланні ігроманії в Дніпрі пропонує центр “Вікторі”, в якому також працюють з ігровою залежністю в рамках методики “12 кроків” та роблять акцент на груповій роботі пацієнтів. Наголошують: лікування залежності – процес індивідуальний, тож вартість для кожного конкретного випадку пацієнти зможуть з*ясувати під час першого звернення до клініки. 

“Психологи і психотерапевти з клініки «Вікторі» допоможуть впоратися з хворобою або повернути до реального життя вашій близькій людини за допомогою реабілітаційної програми «12 кроків», – зазначають в клініці. – Фахівці  допоможуть залежному розібратися в причинах хвороби (а найчастіше ігроманія розвивається на грунті незадоволеності буденністю). Основною частиною програми є групова робота пацієнтів. Групові консультації під керівництвом психолога допоможуть  повірити в свої сили і перемогти захворювання”. 
Фахівці зазначають: головна умова успішного лікування – бажання власне пацієнта позбутися залежності, а також активна підтримка з боку його близьких та родичів.

Фахівці зазначають: лікування ігроманії – це непростий процес, який потребує індивідуального підходу, врахування  терміну давності проблеми та індивідуальних особливостей пацієнта. Важливий акцент – обов’язкова участь у процесі одужання близьких людей.

Лікування ігроманії передбачає допомогу досвідченого психіатра, який скорегує психіку пацієнта, мінімізує його постійну тягу до гри,  пояснюють в центрі “Трансформація”:   

“У роботі ми звертаємося до перевіреної часом практики “Дванадцять кроків”, що добре зарекомендувала себе. За допомогою психіатра пацієнт спочатку з’ясує причину своєї залежності. Після цього буде розроблена індивідуальна програма реабілітації, яка допоможе ігроману вийти з кризи, повернутися до нормального життя”.