АМУ вимагає виключити із Бюджетної декларації на 2025-2027 роки кілька положень

деньги

Асоціація міст України (АМУ) виступає проти зменшення доходів територіальних громад, що передбачено Бюджетною декларацією на 2025-2027 роки, схваленою Урядом. В АМУ вважають, що такі положення декларації суперечать принципам місцевого самоврядування. Про це повідомляє «Наше місто» з посиланням на Дзеркало тижня.

Відповідний документ Кабінет міністрів схвалив 28 червня 2024 року. І зараз ця Бюджетна декларація перебуває на розгляді профільного комітету Верховної Ради України.

Урядом України запропоновано зменшити частку зарахування податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) до бюджетів місцевого самоврядування на 4%. Це може призвести до втрати місцевими бюджетами 11,4 млрд гривень вже наступного року.

В Асоціації міст України (АМУ) висловили стурбованість таким рішенням, адже воно може мати негативні наслідки для багатьох населених пунктів. Зокрема, через брак коштів можуть виникнути проблеми з теплопостачанням та водопостачанням.

Окрім того, в АМУ вважають, що зменшення частки ПДФО для місцевих бюджетів суперечить цілям децентралізації та може завадити переговорам України про вступ до Європейського Союзу. В Європейській комісії 64% ПДФО визначено як частку, яка має йти саме до місцевих бюджетів.

Ще одним пунктом бюджетної програми є вилучення з доходів бюджетів громад податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військових.  Уряд планує позбавити місцеві бюджети 90 млрд грн щорічно, вилучивши з них податок на доходи фізичних осіб з виплат військовим. Це суперечить нещодавно прийнятому закону, який розширює повноваження громад щодо фінансування оборони та будівництва фортифікаційних споруд.

Уряд планує знову забирати з бюджетів міст і сіл кошти реверсної дотації. Це означає, що громади втратять 16,6 мільярдів гривень наступного року.

Цими коштами, додали в АМУ, громади зараз допомагають військовим підрозділам, забезпечують фінансування  місцевих програм в галузі освіти, медицини соцдопомоги т захисту.

Аби зберегти органам місцевого самоврядування можливості виконувати свої повноваження та надавати необхідні послуги мешканцям і допомагати Об’єднаним Силам ЗСУ, АМУ вимагає вилучити з Бюджетної декларації вищевказані норми. З такою вимогою Асоціація міст України звернулася до голови бюджетного комітету ВРУ Роксолани Підласої.

Нагадаємо, що законопроєкт 5655 наробив чимало галасу у суспільстві, що не дивно. Зокрема й через те, що після його ухвалення майже неможливо буде поскаржитися на недоброчесного забудовника. Натомість скарги можна буде подавати на:

  • архітекторів,
  • експертів,
  • органи місцевого самоврядування,
  • навіть на органи контролю.


Міський голова Дніпра Борис Філатов неодноразово заявляв, що «Закон 5655 – це історія великого обману всіх, включаючи Президента». «Якщо Президент підпише цей скандальний закон, то через певний час кожен з мешканців має ризик побачити, як просто у нього во дворі замість газону, дитячого майданчика тощо почнуть зводити будинок, скажімо, на 15-20 поверхів. При цьому ані мешканці, ані міська влада нічого не зможуть зробити з цим. В подібній ситуації буде лише один варіант: збирати валізку, брати каву та бутерброди та їхати в Київ, щоб висловити центральній владі своє незадоволення», – вважає Борис Філатов.

Цей законопроєкт повністю нівелює контроль міст за будівництвом, вважає київський міський голова Віталій Кличко. На його думку, таким чином створюються умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. «А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування!», -говорить Кличко

За матеріалами Наше Місто.