Архітектурні шедеври Красносельського: видатні будівлі, що збереглися у Дніпрі

spadshchyna_vydatnoho_arkhitektora_horyzont-1536x864

У Дніпрі чимало пам’яток архітектури місцевого значення. Серед них є багато спроєктованих Олександром Красносельським. Це – знакова, хоча й напівзабута постать, для нашого міста. Результати його роботи можна побачити у різних куточках Дніпра. Детальніше – у відео «Наше місто».

Мабуть, найбільш відомою спорудою Дніпра, що спроєктував Красносельський, є Центральний універсальний магазин – ЦУМ. Його будували у 1936-38 роках. На момент відкриття магазин складався з 26 відділів, які обслуговували 150 продавців — це був найбільший заклад торгівлі в області, та один з найбільших в Україні. Будівлю реставрували у 1970-х роках. До початку ХХІ століття ЦУМ був найпопулярнішим торговельним павільйоном серед містян.

Неподалік, на вулиці Короленко, розташований і житловий будинок, що побудований за проєктом Красносельського у ранньо радянський час. Його архітектура досить незвична. У 2000-х роках це творіння Красносельського було реставровано.

У Дніпрі збереглися прибуткові будинки, що були спроєктовані архітектором Красносельським. Вони створені ще до більшовицького перевороту 1917 року, а тому відрізняються від більш пізніх споруд. Такі будівлі є на вулиці Мечникова у Дніпрі.

Також архітектором спроєктована велична будівля Медичної академії біля Севастопольського парку, колишній Палац Ілліча, Палац профілактики. І це – лише частина спадщини Олександра Красносельського, що збереглася у Дніпрі донині.

За матеріалами Наше Місто.