Атмосфера страху у Скадовську: як живе головний дитячий курорт українського Причорномор'я

море

Як відомо, Скадовськ був окупований у перші дні повномасштабного вторгнення росії в Україну та пройшов через усі кола пекла «російського світу». Викрадення представників місцевої влади, «полювання на відьом» щодо волонтерів, а також усіх, хто пов'язаний з українською армією, закриті банкомати та аптеки, захмарні ціни в магазинах. Влітку до цього переліку додався курортний сезон, що не відбувся, який забезпечував роботою та засобами існування тисячі місцевих жителів. Люди живуть в атмосфері страху не лише за майбутнє, а й за сьогодення, яке стає дедалі тривожнішим.

6 липня у Скадовську пролунали вибухи, які забрали життя, як мінімум, однієї людини, заявив голова Скадовської міської ради Олександр Яковлєв. Також відомо, що осколкові поранення отримали чотири особи, серед яких дитина. Місцеві жителі говорять про три ракети, які бачили над містом, звуки вибухів і чорний дим, який огорнув житлові масиви. Це вже не вперше, коли таке трапляється. 22 червня потужні вибухи фіксувалися у районі порту. Тоді про постраждалих не повідомлялося. Що відбувається в окупованому населеному пункті, повідомляє Горсовет з посиланням на сайт Скадовська.

Курортний Скадовськ, що за 100 кілометрів від Херсона, вважається головним дитячим курортом українського Причорномор'я. Тут є багато дитячих таборів, пансіонатів, баз відпочинку. Є аквапарк, дельфінарій, багато зелені, тепле море, великий вибір житла і прийнятні ціни. Приваблювало туристів це місце ще й тим, що за вісім кілометрів від Скадовська є унікальний острів Джарилгач – один із найбільших за площею у Чорному морі. Відпочиваючі могли вирушити на острів на катері і насолодитися красою заповідної зони та найчистішими пляжами.

Зараз про всі ці пейзажі та розваги можна забути. Навіть вдень вулиці порожні. Місцеві жителі намагаються виходити з дому лише за потребою – за продуктами чи в аптеку. Хоча й ці звичні для людини речі у Скадовську нині цінуються як предмети розкоші. Багато магазинів закриті, а у тих, що працюють, - дуже поганий асортимент при космічних цінах. Окупанти обклали даниною місцевих підприємців, змушуючи їх платити хабарі за «дозвіл» на торгівлю, а також заборонили платити податки до українського бюджету, заявивши, що незабаром їх платитимуть росії. В аптеках дуже складно придбати банальні знеболювальні або жарознижувальні ліки, не кажучи вже про антибіотики або рідкісні медикаменти. Аналогічна ситуація і з засобами гігієни. Памперси тут розбирають як гарячі пиріжки, варто їм з'явиться в одній з аптек.

Окупанти щосили намагаються створити видимість мирного життя, періодично влаштовуючи в Скадовську різного роду «свята». Але так як місцеві жителі такі постановки ігнорують, єдиними відвідувачами зазвичай стають завезені «актори», які за невеликі гроші бездарно зображують щасливих городян. Лояльність місцевих загарбники намагаються «заслужити», роздаючи крупи та консерви, більшість яких виявляються простроченими.

Мобільний зв'язок практично не працює. Лише іноді вдається зловити інтернет та зв'язатися з родичами на неокупованих територіях.

Але навіть у тотальній атмосфері жаху та відсутності інформації жителі Скадовська не залишають надії, що невдовзі вони повернуться до нормального життя, у центрі знову розвіється український прапор, а окупація рідного міста залишиться страшними спогадами.

Нагадаємо, на Азовському морі у Кирилівці зафіксували унікальне природне явище.