Багатодітна мама з Дніпра вже 15 років активно встає на захист України

ievheniia-ivanova-z-cholovikom-ta-ditmy-voter-1

Мати трьох дітей Євгенія Іванова свого часу закінчила Харківський автомобільно-дорожній університет і не збиралася служити. Диплом транспортного логіста обіцяв чудові перспективи «на громадянці». Все вирішила випадковість. Служити Євгенія пішла служити свідомо і задовго до війни з рф. Про долю нашої землячки розповідає сайт «Наше місто».

Спочатку Євгенія Іванова, як і більшість дівчат, закінчила виш і будувала звичайні мирні плани. Але  життя склалося інакше.  

–  Однокурсник пішов служити, і я подумала: чому б теж не спробувати», – розповідає Євгенія. – Ну і стала військовослужбовцем у Маріуполі. Там і познайомилася із Сергієм, майбутнім чоловіком, теж військовим. Було це ще 2008-го, задовго до війни. Армія тоді була іншою. Жінок у військових частинах було мало, та й посад для них не вистачало. Гендерний принцип не працював. Ну, а коли почалася війна, все докорінно змінилося. Армія до 2014 року та після – дві різні армії. А після лютого 2022-го українське військо зовсім інше. Відчула це на собі. У березні того року на «Азовсталі» загинув мій чоловік. У тому ж березні військовослужбовців жінок, які мали дітей, відпустили додому. Аби ми були на зв’язку.
Коли Маріуполь стали постійно обстрілювати, Євгенія Іванова з трьома доньками понад два тижні ховалися у підвалі.

– Звичайно, було важко, – продовжує Євгенія. – Усі ми брудні, немиті, нечесані. Їжу я готувала на вулиці і бувало, що снаряди пролітали зовсім близько. Але про смерть не думала.

Потім Євгенія перевелася до Дніпра, де продовжує служити головним сержантом. Звільнятися не збирається. А про труднощі служби каже так.

– Зараз в армії жінки виконують ту ж саму роботу, що й чоловіки, – зазначає Євгенія. – Ніякої різниці! Для молодих, я думаю, це не так важко. Звісно, з роками фізичні навантаження даються непросто. Але в екстремальних ситуаціях спрацьовує інстинкт самозбереження. І якщо потрібно, ти літатимеш, повзатимеш, будеш тягнути усе, що дадуть. З’являться додаткові ресурси. Відкриється друге дихання і навіть третє.

За матеріалами Наше Місто.