Бердичівський міський голова, пропозиціонер Сергій Орлюк про пандемію: «Досвід та знання набувалися мало не щодня, ледь не з кожним новим пацієнтом»

ашд

Працівників медичної галузі м. Бердичева, як і будь-якого іншого міста чи регіону, важко запідозрити у відсутності досвіду та вміння надавати якісну допомогу. Але наступ пандемії коронавірусу поставив перед лікарями зовсім інші задачі, умови праці, терміни, фізичні й психологічні рамки.

Про це розповів мер-пропозиціонер, коментуючи засідання ПРОпозиціонери Клубу, присвячене висновкам, які винесло місцеве самоврядування з періоду боротьби з COVID-19.

Роботу медичного персоналу під час пандемії COVID-19 часто порівнюють із «перебуванням на передовій». У цьому є абсолютна правда, тому що вони першими вступали у боротьбу з цією підступною інфекцією, часто навіть не підозрюючи, що перед ними – той самий вірус, що наробив стільки біди у світі, заявив міський голова – висуванець партії «Пропозиція»:

Величезна складність полягала у тому, що боротися доводилося не лише з ворогом невидимим, а й з ворогом, взагалі до того незнаним. Навряд чи медикам доводилося одночасно лікувати таку величезну кількість людей, значна частина з яких перебувала у вкрай важкому стані. Відсутність чіткого протоколу лікування, часті зміни вже складених протоколів, боротьба не з причинами, як мало би бути, а з наслідками – досвід та знання набувалися мало не щодня, ледь не з кожним новим пацієнтом. І Бердичів разом з усіма намагався оперативно та якісно переймати успішні напрацювання.

Попереду, скоріш за все, на нас чекає нова хвиля COVID. І місцеве самоврядування робить все для того, аби зустріти її озброєними всім необхідним, запевнив Сергій Орлюк. Він переконаний, що ця готовність плюс, безсумнівно, великий напрацьований досвід та розгорнута масштабна вакцинація зіграють позитивну роль: принаймні, бердичівські медики вже мали змогу довести свою громадянську відповідальність та людську мужність під час подолання пандемії.