Безкоштовне розмитнення авто: плюси та мінуси для українців

автомобиль

Майже 2 місяці в Україні діє безкоштовне розмитнення авто з Європи, повідомляє Горсовет.

Як це позначилось на ринку? Скільки зекономили українці та з якими проблемами зіштовхнулись - читайте у нашому матеріалі.

Для чого і коли прибрали мито?

Як повідомлялося, 24 березня 2022 року ухвалено Закон №2142-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану», яким передбачено звільнення від сплати митних платежів для фізичних осіб під час ввезення транспортних засобів.

Відповідно до розпорядження уряду від 3 травня № 354-р, наразі переміщення транспортних засобів, придбаних за межами митної території України громадянами України, дозволено через митний кордон у пунктах пропуску «Устилуг», «Грушів» на кордоні з Польщею та у пункті пропуску «Малий Березний» на кордоні зі Словаччиною.

 Українців звільнили від сплати ПДВ, акцизу та ввізного мита під час розмитнення автомобілів.

Це було зроблено для того, щоб швидко доставити автомобілі для армії, тероборони та всіх гуманітарних та військових потреб. А також щоб відновити автопарк простих українців.

Затори на кордоні та паливна криза

Станом на 14 травня в Україну завезли 80 тисяч автомобілів у межах закону про безкоштовне розмитнення авто з ЄС.
Про це в ефірі національного телемарафону сказав перший заступник голови Державної митної служби Олександр Щуцький, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, це створює великі затори на кордоні, заважає перетину кордону товарів, яких потребує армія, та завезенню гуманітарної допомоги. А ще — спровокувало паливну кризу, «яку зараз ми розгрібаємо».

Читайте також: Стали известны цены на дизель, бензин и газ после отмены госрегулирования

Середня ціна більшості ввезених авто за нульовою ставкою коливається в межах 5 - 10 тис. євро. Десь 30% — це автомобілі преміум-класу, вартістю від 20 тис. євро і вище. Загальна сума пільги за митні платежі становила близько 9 млрд грн.

Навантаження на сервісні центри зросло

Запровадження безкоштовного розмитнення транспортних засобів з ЄС для громадан України збільшило попит на послуги сервісних центрів Міністерства внутрішніх справ у два рази. Про це повідомив керівник головного сервісного центру МВС Євген Мойсеєнко під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Тому для зручності громадян у відомстві поновлюють електронну чергу.

Як розмитнити "євробляху"

Наразі в Україні скасовано 20% ПДВ для імпорту легкових, вантажних автомобілів, а також мотоциклів, автобусів та кузовів.

Виняток зробили виключно для транспортних засобів росії, білорусі, а також з тимчасово окупованих територій — їх ввозити в Україну заборонено, тож тимчасові спрощення в рамках безоплатного розмитнення для них не діятимуть.

Для того, щоб розмитнити вживане авто з Європи українцям потрібно:

  • зняти його з реєстрації за кордоном;
  • оформити договір купівлі-продажу та експортні документи;
  • після проходження митного контролю обміняти номери на українські;
  • зареєструвати машину у сервісному центрі МВС.