Безплатне житло у Дніпрі майже розібрали переселенці

photo_2023-09-22_17-19-19

Центр довгострокового житла для внутрішньо переміщених осіб відчинив свої двері три тижні тому. Туди вже заселили 26 вимушених гостей міста, а ще 6 кімнат чекають на своїх господарів.

Мешкати люди тут можуть до п’яти років, сплачувати необхідно лише комунальні послуги. Про це у програмі «Шах і мат» на телеканалі «Відкритий» розповіли керівник благодійного фонду «Відновлення України» Ілля Одинцов та координаторка програми «Довгострокове житло для ВПО» Ірина Юрчишина.

За словами Іллі Одинцова, на сьогодні в центрі проживає 5 багатодітних сімей та 3 людини з інвалідністю. Для маломобільних осіб створили безбар’єрні умови проживання.

«У центрі люди можуть отримувати нові знання та навички: тут відкриті різноманітні коворкінги. Охочі можуть опанувати IT-спеціальність, менеджмент та інші популярні нині професії. Ми надаємо їм партнерські програми для навчання і навіть відкриття власного бізнесу, щоб за ці п’ять років кожен мешканець нашого центру зміг відновитись та соціалізуватись»,  – розповідає керівник благодійного фонду.

Наразі у центрі проживає шестеро дітей. На житло очікують дві багатодітні родини з Херсонщини, у яких 10 і 5 дітей.

«З дітками працює психолог, адже переважно всі вони виїхали з окупованих територій. Діти жили під обстрілами, вони налякані, тому робимо все можливе, щоби малеча якнайшвидше адаптувалася та мала спокійне щасливе дитинство», – говорить Ірина Юрчишина.

Багатодітні родини та люди з інвалідністю, які втратили житло й опинилися у складних життєвих обставинах, можуть звернутися за допомогою до благодійного фонду «Відновлення України».

Ілля Одинцов додав, цей шелтер – пілотний проєкт. Надалі волонтери планують відкрити ще 2 подібні центри у Дніпрі та декілька в області. Більше інформації – у відео.

За матеріалами Відкритий.