"Будемо плести до перемоги": волонтерська організація “Вузлик допомоги” збирає металеві та пластикові бляшанки

maxresdefault - 2024-06-15T105236.552

Волонтерська організація “Вузлик допомоги” плете маскувальні сітки для військових вже понад два роки. За весь час вони вже зробили понад дві з половиною тисячі. Та жаліються, зараз допомагати приходить мало людей. А для того, щоб були гроші на матеріали – збирають вторсировину.

Організація також закликає дніпрян приносити непотрібну постільну білизну, яку можна використовувати для сіток.

Переселенка з Лисичанська Наталя постійно долучається до плетіння. Жінка каже, таким чином допомагати нашим військовим – це найменше, що вона може зробити.

“Потрібно якось проводити вільний час, гнати погані думки, думати про перемогу. В’язати сітки для наших хлопців, які нас відвойовують і захищають від рашистів”, – сказала переселенка Наталя Лайко.
Про жорстокість окупантів жінка знає не з чуток. Через російську армію з Луганщини вимушено евакуювалась до Дніпра.

“Сюди я прийшла в липні 2023 року і дуже рада, що знайшла таке місце. Працюємо і взимку, і влітку, як кажуть, з ранку до вечора, і так щодня. Багато сіток в’яжемо, і дуже раді, що нам вдалося зв’язати такі великі сітки, що по 30 метрів в ширину і 8 в довжину, до того ж вони ще й зшивні”, – зазначила Наталя.
Волонтерська організація “Вузлик допомоги” працює понад 2 роки. За цей час на фронт передали близько трьох тисяч сіток. Але це, як крапля в морі, каже координаторка Анастасія.

“Щотижня приходить максимум 50 людей, і це наразі дуже мало. Я хотіла б, щоб щодня до нас приходило від 50 до 60 людей. Це дозволить за день виготовляти 1-2 сітки, що значить рятувати життя наших військових”, – повідомила координаторка волонтерського центру “Вузлик допомоги” Анастасія Чугунова.
Маскувальні сітки в’яжуть особливою технікою. До каркасу в хаотичному порядку кріплять клаптики кольорової тканини. Влітку і весною – це зелений, а восени та взимку – коричневий, чорний та білий кольори.

“Щоб ви розуміли, сітка може жити від однієї години до одного дня. Вона не лише захищає військових, але й може використовуватися для позначення позицій, куди ворог може скидати свої бомби. Сітка настільки важлива, що вона рятує не лише життя, а й техніку”, – наголосила Анастасія.
Та жінка ділиться, аби продовжувати волонтерити, збирають металеві та пластикові бляшанки, які потім здають на переробку. А за отримані гроші купують каркаси для сіток

“Ми постійно отримуємо відгуки від військових, які дякують нам за нашу роботу і запевняють, що наші сітки – найкращі. Вони кажуть, що наші сітки міцні, надійні і забезпечують їм найкращий захист”, – розповіла вона.
Також волонтери закликають дніпрян приносити непотрібну тканину і долучитися до плетіння. “Вузлик допомоги” працює кожного дня з 10 ранку до п’ятої вечора.

Джерело: ДніпроTV