Часу та кредиту довіри на невдалі спроби провести судову реформу у влади не лишилось – кропивницький пропозиціонер Артем Шершнюк

реннод

Начальник відділу правового забезпечення юридичного управління міськради Кропивницького, депутат Кропивницької районної ради від партії “Пропозиція” Артем Шершнюк прокоментував тему чергової онлайн-дискусії ПРОпозиціонер Клубу «Судова система. Судді самі не підуть», присвячене ухваленню законів щодо реформи системи судоустрою.

Реальні зміни в судовій системі, безумовно, потрібні всім – бізнесу, громадам, вітчизняним та іноземним інвесторам, підкреслив пропозиціонер. Адже слід нарешті розірвати замкнене коло нескінченного реформування судів та запустити дієвий механізм стабільної роботи системи правосуддя. Тож затвердження Стратегії розвитку органів правосуддя на 2021-2023 роки та ухвалення законів, які передбачають перезавантаження роботи Вищої кваліфікаційної комісії та Вищої ради правосуддя – надзвичайно важливі рішення. Адже саме ці органи відповідальні, зокрема, за добір та звільнення суддів.

Не можна залишити поза увагою, що призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії здійснюється за участи міжнародних експертів, які матимуть вирішальний голос при голосуванні, зокрема, щодо призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії. Чи стане їхнє залучення дієвим інструментом якісного оновлення ВККСУ чи завуальованою передачею контролю над судовою системою, покаже виключно час та конкретні дії та рішення новообраної комісії, – наголосив депутат від «Пропозиції».

В цілому Артем Шершнюк висловив обережну надію, що кроки щодо перезавантаження роботи вказаних органів зможуть реально, а не номінально вирішити проблему кадрового забезпечення в системі правосуддя, а удосконалений порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя підвищить рівень суспільної довіри до органів суддівського врядування зокрема та судової влади загалом. Адже часу та кредиту довіри на невдалі спроби проведення судової реформи в державного істеблішменту по суті вже не залишилось, резюмував політик.