Черговий по місту перевірив, як комунальники Дніпра доглядають за газонами та очищують урни

MuVAxUCtpXSlqTzmm1zR

Дніпро попри війну продовжує доглядати за зеленими насадженнями. За теплої погоди КП «Міськзеленбуд» розпочинає скошування газонів. Зокрема фахівці працюють на Набережній Перемоги. 

«Цей газон обладнаний системою автоматичного поливу, тож доводиться його підстригати мінімум двічі на місяць, адже вода пришвидшує ріст трави. Тут ми плануємо підстригти 40 тис. кв. м. У нас працюють як спеціальні машини, так і люди з газонокосарками. Потім траву збирають та вивозять на утилізацію. Загалом догляд за газоном відрізняється, адже нашим комунальникам необхідно прибрати скошену траву одразу після покосу, підживити добривами траву та пильно стежити, аби поливальна система була справною, щоб газон не втрачав насичено-зелений колір», — розповів начальник виробничої дільниці механізованих робіт КП «Міськзеленбуд» Дніпровської міської ради Олександр Некоз. 

Усього КП «Міськзеленбуд» скошує газонну траву на площі 316,8 гектарів. Цю роботу комунальники розпочинають у квітні і доглядають аж до листопада. 

«На локаціях по місту працюють як мінітрактори, так і мотокосарки. Траву скошуємо до рівня 5 см. На локаціях, які обслуговує КП «Міськзеленбуд», відсутні карантинні рослини. Ті території, де є автоматичний полив, ми підстригаємо мінімум двічі на місяць, а ті, де він відсутній, – раз», — розповів директор департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради Олексій Самілик, який 6 червня є черговим по місту. 

Він також перевірив, як комунальники прибирають сміття з урн. Такі роботи тривають і на пішохідній алеї по вул. Гоголя. Там встановлено 20 урн європейського зразка, які з'явились у нашому місті у 2018 році. Вони покриті спеціальною фарбою, що не лущиться та не вигорає на сонці. Урни не просто мають естетичний зовнішній вигляд, а ще й функціональні: окремо недопалки та окремо сміття. Нині по місту їх близько 2,5 тисяч. Щодня комунальники  очищують урни раз на день, а деякі і двічі.

Про те, що урн по місту вдосталь та є куди викинути сміття, каже дніпрянин Дмитро. Він щодня вигулює свого песика Алтая, за яким завжди прибирає. 

«Ці урни на відміну від звичайних набагато красивіші завдяки їхній незвичній формі. У цілому по місту їх багато, але через вандалів треба деякі відремонтувати», — розповів дніпрянин Дмитро. 

Серед найчастіших випадків вандалізму щодо комунального майна – пошкодження урн та сміттєвих баків. Особлива «любов» вандалів у Дніпрі до саме нових урн. Пошкодження комунальники виявляють щодня від час прибирання, далі – оперативно їх ремонтують або замінюють на нові. Також вандали псують пішохідні огорожі, лави, паркувальні стовпчики, зелені насадження (дерева, квіти, газони). Крім цього, усе комунальне майно вони розклеюють рекламою або ж обмальовують.

«Вкотре нагадуємо мешканцям міста про важливість збереження громадського майна та закликаємо до дотримання порядку. Якщо ви стали свідком подібних випадків, просимо негайно повідомляти відповідні служби. На сьогодні у Дніпрі систематично прибирають понад 11 мільйонів квадратних метрів територій, які на балансі департаменту благоустрою та інфраструктури міської ради. У цьому процесі задіяно 300 комунальників і понад 30 одиниць спецтехніки. Завдяки оновленню парку спецмашин нині міські території прибирають набагато швидше та якісніше. Серед такої техніки – комбіновані машини, які працюють і влітку, і взимку. А ось тротуари та бульвари прибирає техніка малої механізації, що спеціально призначена для таких територій. Удень комунальники очищують проїжджі частини, прибирають придорожні території, а вночі їх миють. У середньому за день вивозять до 100 тонн сміття», — розповів Олексій Самілик.

Також він нагадав, якщо містяни бачать переповнену урну, вони можуть повідомити про це за вказаним на ній телефоном: 056 765 31 58.