Чи будуть в українців пенсії? «Європейська Солідарність» про заяву «Слуги народу» Шмигаля 

Screenshot_20201012-165704_Chrome

Представники політичної партії «Європейська Солідарність» жорстко розкритикували заяву Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо неспроможності держави виплачувати пенсії майбутнім пенсіонерам.

Максим Курячий (6)

«Сьогодні у владі немає професіоналів, — коментує слова прем’єра Максим Курячий,  голова передвиборчого штабу політичної партії «Європейська Солідарність» в Дніпропетровські області, кандидат в депутати Дніпропетровської обласної ради. — Не може весільний фотограф, за усієї моєї поваги до всіх професій, займатися плануванням державної скарбниці і вирішувати питання, як фінансувати цілі галузі народного господарства. Особливо такі вкрай чутливі сфери, як соціальний захист, охорона здоров'я, освіта і таке інше. Усі дії цієї влади показують, що вона не розуміє пріоритету соціальної політики в державі. Так, як вони провалили тест на коронокризу, вони провалюють тест на вирішення соціальних проблем людей».

Нагадаємо, що під час виступу перед студентами Львівської політехніки прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що через демографічну ситуацію (збільшення кількості пенсіонерів та зменшення числа працездатних громадян)  «ми не зможемо через років 15 платити пенсії майбутнім пенсіонерам».

«Якщо ви не можете цього забезпечити, навіщо ви тоді потрібні? — запитує у влади Максим Курячий. — Якомога скоріше встаньте перед людьми, вибачьтеся та йдіть геть! Нехай прийдуть ті, хто може забезпечити і розвиток територій, і соціальний захист громадян».

За словами Дениса Шмигаля, щоб зберегти пенсійні виплати хоча б на сьогоднішньому рівні, потрібно підвищити вдвічі розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), що поповнює бюджет Пенсійного фонду. А це нібито неможливо.

Але народний депутат від «Європейської Солідарності» Ніна Южаніна, член Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, зауважила, що уряд недостатньо використовує усі джерела надходжень до Пенсійного фонду.

Ніна Южаніна

«Якщо в нас 18 мільйонів працездатного населення, і тільки 13,2 млн є застрахованими особами, де ще 5 мільйонів, які не є застрахованими і не платять зовсім, навіть мінімальних внесків? За звітом Пенсійного фонду на 2019 рік, виходить, що десь 3,5 мільйона громадян України працюють без оформлення трудових відносин (а 1,5 млн — це, можливо, ті, хто не працюють в Україні). І зараз уряд має зроби усе можливе, щоб 3,5 млн людей почали платити податки», — коментує ситуацію Ніна Южаніна.

І тут слід зауважити, що саме «Слуги народу» пом’якшили  (а фактично — нівелювали) покарання за зарплати в конвертах та за неоформлених офіційно працівників.

Щодо висловів прем’єра стосовно солідарної пенсійної системи, Ніна Южаніна зазначила, що у розвинених країнах Європи солідарна система існує як базова, яка посилюється додатковими інструментами.

«В Німеччині, наприклад, солідарна система така, як у нас – це забезпечення мінімального розміру пенсій. Решта залежить від того, як побудує держава програми, які дозволять людині себе забезпечити. Адже пенсійні системи — це і частина страхової медицини. Накопичувальна ж система, яка дозволяє назбирати людям на пенсію певну суму коштів, може спрацювати, якщо людина буде сорок років перераховувати в Пенсійний фонд не менше 10% від доходів, які вона отримує. І гарантії від держави також можуть бути. Казахстан, наприклад, дає державницьку гарантію, що Пенсійні фонди мають збільшувати накопичення на індекс інфляції. Інструментів дуже багато, нам просто треба говорити про концептуальні речі і рухатися для того, щоб почати цей великий шлях», — наголошує Южаніна.