Чи ефективні сонячні панелі та вітряки у Дніпрі

панель

Агресор щодня завдає ударів по енергетичних об’єктах. Тарифи на електрику постійно зростають. Але на допомогу нам глобальне потепління. Сонце все настирливіше нагадує про себе. То чому б не скористатися його щедрістю? З кожним місяцем сонячних електростанцій у Дніпрі стає все більше. Наскільки вони ефективні для городян і промислових підприємств?  Про сьогодення та майбутнє альтернативної енергетики розповість «Наше місто».

Що таке відновлювальна енергія та зелений тариф


Ще в школі нас вчили, що природні ресурси, як і все на Землі, не вічні. Родовища нафти і газу одного разу закінчаться. Як тоді жити? Питання очевидне і всім відоме. Тому вже багато століть людство шукає вічний ресурс, який би нікуди не зникав, скільки б його не використовували. Такий ресурс є! Це електромагнітне випромінювання Сонця і кінетична енергія вітру. Дійсно, енергія нашої головної зірки та вітру не вичерпається ніколи, поки існує наша планета.

Ця відновлювана енергія і стала основою альтернативної енергетики, левову частку якої складають сонячні електростанції та вітрогенератори.  Перші сьогодні набувають в Україні дедалі більшої популярності. Щоправда, вартість СЕС немаленька, але є так званий зелений тариф. Тобто такий, за яким держава здійснює закупівлю електроенергії за підвищеною ціною у приватних осіб та організацій, що застосовують альтернативні джерела енергії. Це вітряні установки, сонячні панелі, біологічне паливо, невеликі гідростанції. Причому сонячна енергія – найпопулярніше і найдоступніше джерело енергії, яке практично не завдає шкоди навколишньому середовищу.

Приватні користувачі можуть мати дозволену потужність до 30 кВт. 

Законодавчо заплановано зниження тарифу до 2030 року (наземна/дахова):

до 2020 року – 0,15 / 0,164 євро/кВт.год

до 2025 року – 0,141 / 0,152 євро/кВт.год

до 2030 року – 0,127 / 0,139 євро/кВт.год.

Крім того, громадяни мають можливість реалізовувати надлишки електроенергії, виробленої за рахунок власних альтернативних джерел.

Тарифна сітка заснована на термінах введення систем в експлуатацію (євро/кВт.год):

До 2020 р. – 0,18

До 2025 р. – 0,16

До 2030 р. – 0,145

Дніпропетровщина – національний лідер за кількістю домашніх сонячних електростанцій


До великої війни Дніпропетровська область лідирувала за кількістю приватних сонячних станцій. За місяць до повномасштабного вторгнення в Україну оприлюднено статистику: сім’ї регіону встановили на дахах або стінах будинків понад 6,4 тисячі СЕС. Загальна потужність сонячних електростанцій у приватних будинках області – понад 182,5 МВт.

Кілька років тому розпочала роботу Нікопольська СЕС – найбільша сонячна електростанція в Україні та одна з найбільших у Європі. Сонячна електростанція в Нікопольському районі потужністю 246 мегават, а її загальна площа становить понад 400 гектарів.

Сьогодні, коли ворог завдає методичних ударів по енергетичній інфраструктурі, провести енергетичний аудит проблематично. Але навіть у воєнний час наша сонячна енергетика розвиватиметься.

Продовження читайте за посиланням.