Чи отримають військові пенсіонери доплати в 2024 році

voennye-amp

Які зміни чекають на військових пенсіонерів у 2024 році. Чи плануються в цьому році якісь доплати для військових пенсіонерів. Про це розповість Дніпровська порадниця.

Принципових змін не передбачається. Але якщо зануритися в цю тему більш уважно, то можна з’ясувати, що попереду – зміни у зв’язку з індексацією, у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, а також імовірними є зміни щодо обчислення військової вислуги.

Індексація військовим
Щорічна індексація пенсій традиційно проводиться з 1 березня. Починаючи з минулого року, пенсії військових також підлягають індексації на загальних підставах. За попередніми розрахунками урядовців, орієнтовний рівень індексації становитиме 13%. Остаточне рішення щодо збільшення пенсій і порядку проведення березневої індексації має ухвалити Кабінет Міністрів.

Якщо рішення ухвалять, то всі військові пенсії будуть збільшені приблизно на 13%. Мова йде про основний розмір пенсії без надбавок. На відповідний відсоток також мають бути збільшені мінімальні пенсії за інвалідністю.

Сьогодні мінімальна пенсія за інвалідністю для військовослужбовців становить:

І група інвалідності – 5512,19 гривні;
ІІ група – 5262,01 гривні;
ІІІ група – 5010,64 гривні.

У березні ці розміри мають зрости приблизно на 651-716 гривень. Зауважимо, що залежно від звання, посади, групи інвалідності та її причин ці розміри можуть бути ще на 10-30% вищими.

Прожитковий мінімум
Разом з тим відомо, що окремі доплати ветеранам війни залежать від прожиткового мінімуму. З 1 січня прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, збільшився з 2093 до 2361 гривні. Однак перерахунок пенсій і надбавок, що залежать від цього показника, має бути здійснений тільки з 1 березня разом з індексацією. Така примітка зроблена в Законі «Про Державний бюджет України на 2024 рік».

Нагадаємо, що учасникам бойових дій доплачують до пенсії 25% прожиткового мінімуму, особам з інвалідністю внаслідок війни:

ІІІ групи – 30%;
ІІ групи – 40%;
І групи – 50%.

При цьому загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути меншою ніж 210% прожиткового мінімуму для учасників бойових дій, 360% – для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи, 525% – для ІІ групи і 650% – для І групи.

Таким чином, бачимо, що з березня 2024 року мінімальна пенсія учасника бойових дій зростає більше ніж на 560 гривень, а деякі особи з інвалідністю внаслідок війни можуть розраховувати на доплату в розмірі до 1742 гривень. Звісно, що кожен випадок краще розглядати на конкретних прикладах, відштовхуючись від основного розміру пенсії, наявних надбавок та імовірної індексації, що може відбутися паралельно.

Що пропонують депутати?
Окремо звертаємо увагу на законодавчі ініціативи, що теоретично можуть призвести до змін в пенсійному забезпеченні військовослужбовців. Протягом 2023 року у Верховній Раді було зареєстровано кілька відповідних законопроектів. Зупинимося на трьох з них.

ПРОЕКТ №9420. Проектом №9420 від 26 червня 2023 року пропонується період участі в бойових діях зараховувати до вислуги років в потрійному розмірі. З одного боку, участь в бойових діях і без того рахується в потрійному розмірі, якщо ми говоримо про визначення права на пенсію за вислугу років. Це передбачено постановою Кабміну від 17 липня 1992 року № 393. Втім, мова йде про уточнення понять і особливостей зарахування такого стажу в умовах саме воєнного стану, а не в умовах «воєнного часу», як це прописано в постанові. Адже стан війни після 24 лютого 2022 року в Україні офіційно оголошено так і не було.

ПРОЕКТ №9680. Трохи схожим проектом №9680 від 4 вересня 2023 року пропонуються ще більш радикальні зміни. У разі ухвалення такої ініціативи до вислуги будуть зараховувати:

 виконання обов’язків служби під час дії воєнного стану (особливого періоду) – в подвійному розмірі;
 час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії російської федерації, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів – в потрійному розмірі;
участь у бойових діях – один місяць служби за чотири місяці;
 час перебування у полоні (за певних умов) від 5 до 6 місяців за один місяць полону.
ПРОЕКТ №10330. В свою чергу проект №10330 від 12 грудня 2023 року спрямований на відновлення права військових на перерахунок пенсії. Пропонується внесення змін до статті 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». Сьогодні там записано, що усі призначені за цим законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців (порядок і розміри визначає Кабмін). Військові добре знають, що навіть в такому вигляді ця норма багато років виконується з дуже великими труднощами.

Втім, автори проекту наполягають на тому, щоб доповнити зазначену статтю. Зміни передбачають, щоб відповідні перерахунки проводилися не просто у зв’язку із збільшенням грошового забезпечення, а і у разі, якщо підвищується розмір хоча б одного з видів грошового забезпечення, або у зв’язку із введенням для відповідних категорій осіб нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер) та премій у розмірах, встановлених законодавством. Перерахунок пенсій має здійснюватися на момент виникнення права (але все одно на умовах Кабінету Міністрів).