Член політради «Пропозиції» Іван Фурсенко: без внесення змін до Конституції зацементувати реформу децентралізації неможливо

орени

Якими мають бути подальші кроки центральної влади? Що слід передбачити в проекті змін до Основного Закону України? Які повноваження повинні мати префекти? Під час засідання ПРОпозиціонери Клубу перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад та член головної ради партії «Пропозиція» Іван Фурсенко розповів про своє бачення подальшого впровадження реформи децентралізації.

Про це повідомляє "Горсовет" з посиланням на сайт партії "Пропозиція".

В Основному Законі має бути прописаний новий адміністративно-територіальний устрій країни, з’явитися поняття «територіальна громада», наполягає Іван Фурсенко. Конституція також повинна чітко розподілити повноваження між органами місцевого самоврядування за принципом субсидіарності із забезпеченням громад необхідними фінансовими ресурсами. А також передбачити створення державних представництв (префектур) з контрольно-наглядовими функціями.  

Всі ці речі треба вносити на більше широку площину, тому що зміна Конституції – це не політичний компроміс, це зміна суспільного договору, який має стати об’єднавчим для всієї країни. Коли українці розумітимуть, які наслідки матиме прийняття змін до Конституції, що в житті зміниться, яка гілка влади, яким чином і за що відповідатиме», – заявив пропозиціонер.

Він також нагадав, що “Пропозиція” виступає за те, щоб усі функції управління повинні бути переведені на рівень громад, районні державні адміністрації – ліквідовані, обласні державні адміністрації – перетворені на офіси префектів, що мають лише наглядати за дотриманням Конституції та законів України. В програмі партії також передбачені прямі бюджетні відносини між громадою і державою. А також принцип селективних податків, щоб громадяни могли вибирати, на що саме підуть їхні кошти.

Питання відповідальності, питання повноважень, питання фінансування – це три складових, які лежать в основі реформи місцевого самоврядування. Вони регулюються бюджетним кодексом. І зараз ми маємо таку ситуацію, коли держава делегує додаткові повноваження, приміром, в освіті, медицині чи у транспортній сфері, але ресурс не забезпечує. Саме тому разом зі змінами до Конституції нам потрібен Муніципальний кодекс”, – резюмував Іван Фурсенко.