Чому Спас медовий і до чого тут Маковій: історія свята 14 серпня

Makoveia

Сьогодні, 14 серпня, віряни відзначають Перший Спас — Маковея. Це свято ще називають Медовим Спасом. Gorsovet розповість про традиції та прикмети в цей день.

У народному календарі свято 14 серпня має такі назви: Перший Спас, Маковий Спас, Спас на воді, Мокрий Маккавей, Маковей, Медове свято, Маковеїв день тощо.

Є три важливі народні згадки, які наші предки хотіли вкласти у назву цього свята: мак, мед і вода.14 серпня церква вшановує пам’ять семи старозавітних мучеників Маккавеїв, які загинули у 166 році до н. е. Назва свята пов’язана із зернятами маку, які дозрівають до цього періоду. У південних регіонах збирали мак й використовували його у різноманітних стравах – пекли пиріжки, булки, а потім пригощали гостей.

14 серпня українці відзначатимуть Перший Спас – Медовий. Також це перший день ​​Успенського посту. А ще 14 серпня – день пасічників, бджолярства. У вуликах заведено замотувати перші медові стільники, збирати мед і освячують його в церкві. Святити його варто у новому посуді, з якого ще ніхто не їв. Цим освяченим медом поминали родичів, які померли. На Перший Спас заведено готувати медові пряники, пироги, робити млинці з медом.

На честь малого водосвяття свято називають ще Спасом на воді. У наших предків було заведено чистити старі та освячувати нові колодязі, здійснювати хресний хід на річки або джерела для освячення води. Люди не тільки купалися в освяченій воді, а й купали худобу. Вони вірили, що це допоможе змити хвороби.

У церкві з цього дня дозволяють їсти мед, а також готувати різноманітні смаколики з медом та маком. Приміром, млинці, печиво, пироги, пряники тощо.

Також на Маковія люди святять у церкві мед та букети з квіток – чорнобривців, жоржин, барвінку, гвоздик, а також літніх трав. Обов’язковими у них є й стиглі голівки маку.

У неділю, 14 серпня, іменини відзначають власники таких імен: Олександр, Дмитро, Леонтій, Софія, Тимофій, Федір.

маковей

Народні прикмети та традиції:

Кульбаби все ще цвітуть – осінь буде теплою.

Троянди відцвіли – холод скоро настане.

Якщо малина в лісі велика – пора озимі сіяти.

Якою була погода на Маковея – такою буде і 28 серпня.

Олені в воду заходять – в річках купатися не можна.

Вітер на вулиці – зима буде холодною і сніжною.

Що не можна робити сьогодні:

У цей день починається піст, тож не можна їсти продукти тваринного походження.

Заборонено голосно розмовляти, сваритися і з’ясовувати відносини.

Не можна займатися прибиранням або важкою роботою.

Раніше ми повідомляли, Під Дніпром серйозна ДТП: авто після зіткнення згоріло повністю. Відео.