Чому в Україні повинен з’явитись стимул для будівництва сміттєпереробних заводів – співзасновник “Пропозиції” Сергій Сухомлин

сух

Сьогодні в Україні як ніколи актуальним є питання переробки сміття та управління відходами. Скільки в нашій державі виробляється твердих побутових відходів, чому їхня кількість зростає та як на державному рівні можна вирішити цю значущу проблему. Про це йшла мова під час засідання конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Заступник голови Палати місцевих влад, мер Житомира, один з лідерів партії “Пропозиція” Сергій Сухомлин підняв тему реформи управління відходами. Його ключовою тезою стало введення на законодавчому рівні поняття RDF (refuse-derived fuel) – палива, отриманого з відходів. Це рішення стане проривним для екології. Відповідні зміни до законодавства прописані у законопроекті 5611. 

При переробці сміття утворюється ще один вид палива: 35-40% переробки створює RDF (refuse-derived fuel, тобто паливо, отримане з відходів. На жаль, воно відсутнє на рівні законодавства. В Україні ж самих лише твердих побутових відходів виробляється 10 мільйонів тонн на рік. Це приблизно 1 млрд кубів газу, який ми можемо замістити.

Зміни, які потрібно прийняти в українському законодавстві, підготовлені. Вони зазначені в законопроекті 5611. І після того, як RDF стане паливом, — буде стимул для будівництва заводів по переробці сміття в Україні, впевнений Сергій Сухомлин. І додав, що Житомир прийняв концепцію інтегрованого розвитку 2030. Це дало можливість залучити інвестиції, розробити концепцію поводженням з твердими відходами. Місто стало підписантом угоди по переходу на 100% відновлювальних джерел енергії та зменшенню викидів СО2 на 30%.

Нагадаємо, партія “Пропозиція” виступає за передачу екологічного контролю і екологічний збору – на муніципальний рівень.