Чому вчать дніпрян на тренінгах з домедичної допомоги

mycollages-9 (1)

Війна кардинально змінила життя українців. З огляду на складну ситуацію, знання правил надання першої допомоги стають життєво важливими для кожного з нас. У Дніпрі проводять тренінги, на яких містян вчать надавати домедичну допомогу. Журналісти «Наше місто» поспілкувалися з волонтерами та медиками, які не лише вчать корисним навичкам, а й самі їздять до прифронтових регіонів, рятують та евакуюють поранених цивільних та військових.

– Одного разу була евакуація 25-річного бійця, в якого не було обидвох кінцівок, – розповів Ярослав Крисько, заступник директора департаменту екологічної політики ДМР, волонтер ініціативної групи «Переможемо» та команди FrontlineMedics. – Цей момент залишиться зі мною на все життя. Я поговорив з ним 15 хвилин, але він побачив якусь нотку жалю, хоча я цього не показував. Та хлопець відчув це, а потім попросив за нього не хвилюватися, запевнив мене, що у нього все буде добре і посміхнувся. Такі люди – реальні герої. Попри  поранення, каліцтва та біль, вони залишаються сильними. Завдяки цим людям ми можемо знаходитись в себе вдома, ходити на роботу та спати у своєму ліжку. Лише тепер ми розуміємо ціну мирного неба.


Навичками надання домедичної допомоги має володіти кожен


Ярослав Крисько координує також роботу з проведення тренінгів для цивільного населення з надання першої медичної допомоги.

krysko

 

– Ми організувалися спільно з двома командами FrontlineMedics та Blue&Yellow, – сказав він. – Ми розуміли, що саме зараз домедична допомога – це та потрібна навичка, яку, на жаль, повинен опанувати кожен. Вже проведено тренінг для співробітників Дніпровської міської ради, представників департаментів та комунальних підприємств. Також ми провели низку заходів для освітян міста, для молодіжної ради Дніпра, для студентів ВНЗ та для представників позашкілля – школярів старших класів, які опановували навички з надання першої медичної допомоги та основ евакуації. 
На таких тренінгах можна отримати безцінні знання: як діяти в екстрених випадках, як зупинити кровотечу та надати першу допомогу при пораненнях, травмах, переломах, ударах тощо.

 

Продовження та інші Новини Дніпра читайте за посиланням.