Цінова гойдалка: вартість автогазу знову може зрости?

maxresdefault (85)

Коливання цін на автогаз. Через протести на польсько-українському кордоні знову може зрости вартість пального. Постачальники скрапленого газу змушені робити коло через Словаччину чи Румунію. Це призведе до збільшення витрат на імпорт пального. А отже, відобразиться на кінцевій ціні.

Віталій водій з 16-ти річним стажем. Каже, робота тісно пов’язана із закупівлею товару, тож щодня чоловік багато часу проводить за кермом.

“Їжджу містом доволі багато, це приблизно 100 км на день. Витрата моєї машини – 16 літрів газу. Щодня я витрачаю понад 400 грн. Чув в інтернеті, що газ дорожчатиме. Трохи засмучений. Я збираюся міняти машину, ймовірно, на дизель. Буде їздити вигідніше, і ціна більш стабільна. Тому що ціна на газ і так зростала. Тому, хто їздить багато, це не вигідно, а хто їздить мало – той цього не відчує”, – розповів автомобіліст Віталій Селедцов.
Навіть після росту цін заправляти авто доведеться, кажуть водії.

“Хотілося б, щоб ціна була більш доступною”.

“Так, буде бити по кишені”.
Проте поки що підвищення цін – лише припущення. Актуальна вартість газу на АЗС Дніпра у середньому 26 гривень 50 копійок.

Заговорили про збільшення цін через протести на польсько-українському кордоні. Постачальники скрапленого газу змушені робити коло через Словаччину чи Румунію. Це призведе до збільшення витрат на імпорт пального. А отже, відобразиться на кінцевій ціні.

“Це коло буде коштувати нам приблизно до 3 гривень на літр. Ми бачимо, що вже підвищуються ціни як у роздрібному, так і в оптовому ринках”, – повідомив директор консалтингової групи “А95” Сергій Куюн.
Восени здорожчання було через дефіцит, бо 30% імпорту було заблоковано, то зараз такого не буде.

“Звернення до наших автомобілістів – трохи потерпіти. Зараз дуже швидко намагаються перевезти майже всі поставки залізницею та задіяти порти. Наші трейдери та постачальники говорять, що для повного перелаштування потоків і зменшення доставки автотранспортом, щоб черги не стояли на кордоні, потрібно 2-3 тижні”, – каже політична та економічна оглядачка Світлана Кушнір.
Як пояснює експертка, боятися припинення поставок автогазу точно не варто, є ті, хто готові робити це прямо зараз.

“Наприклад, порти Румунії готові з радістю розширятися для поставок за потребами українців. Тому що ніхто не хоче блокувати ці поставки. Румуни розуміють, що ці 30% від загального обсягу тих поставок скрапленого газу, що йшли через Польщу, йтимуть через них, а це великі гроші. Вони готові заробляти і готові надати нам максимально комфортні умови”, – зазначила вона.
Також експерти відзначають, що натомість подорожчання бензину та дизелю поки не передбачається.

 

Джерело: ДніпроТВ