Цукрова криза: чи загрожує вона Україні

цукор

Українців попередили не лише про подорожчання, а й про можливий дефіцит цукру. Стало відомо, що ще десять цукрових заводів України можуть припинити виробництво. Фахівець назвав причини, передає Gorsovet з посиланням на ЗнайUA.

Як розказав заступник директора Гнідівського цукрового заводу Олександр Нікішин, існує дві основні проблеми, з якими зіткнулися цього року підприємства з виробництва цукру – це війна та ціни на енергоносії. Зокрема чиновник говорить про те, що газу внутрішнього видобутку не вистачить для комерційного споживання. Він навіть не впевнений, чи вистачить його для людей, щоб вони не змерзли взимку. А в Європі блакитне паливо коштує понад 2 тисячі доларів. Щодо комерційної ціни на газ, він її навіть не озвучив, проте зауважив, що за таких цінників можна не запускати виробництво через те, що кожне вироблене кіло цукру буде збитковим.

За його словами, через дорогі енергоносії цього року ще 10 заводів не запуститься, всього по всій Україні працюватимуть 22 заводи з виробництва цукру. Як відомо із законів економіки і виходячи з того, що підприємства не працюватимуть на збиток, ціна на цукор може підскочити. Наскільки поки невідомо, все залежатиме від інфляційних процесів та цін на енергоносії.

Однак ми не опускаємо руки і ставимо перед собою амбітні цілі. По-перше отримати від своїх підприємств-буряків сировину і її переробити. А друге важливе завдання - зберегти виробничий колектив, тому що закриття заводу на один сезон спричинить і псування обладнання, а відповідно і важчі наслідки для підприємства", – зазначає Олександр Нікішин.

Виходячи з того, що в державі намагаються зберегти виробничі потужності, за більш сприятливого сценарію, дефіциту цукру можливо вдасться уникнути, проте найбільш ймовірним є подорожчання продукту.

Раніше ми писали, Мета України — повна деокупація до кордонів 1991 року - Данілов.

Як підписати петицію на підтримку Геннадія Корбана: інструкція. Відео