"Даси гроші - відведу ракету!": як у Дніпрі шахраї наживаються на людях

photo_2024-02-22_14-14-35

Після початку повномасштабного вторгнення у мережі почало з’являтися все більше багаючих заробити «на війні». На тлі трагічних подій в Україні з’являється все більше так званих експертів, які пропонують унікальну інформацію про майбутні події на фронті або ймовірні ракетні удари. Звичайно, такі екстрасенси, тарологи чи ворожки беруть за свої «знання» плату, при чому не малу, – передає «Наше Місто».

З початком війни деякі шахраї знайшли новий спосіб наживалися на людях. Таким чином, тарологи, ворожки, екстрасенси та інші ясновидці стають мало не військовими експертами. Вони пропонують дізнатися про місця наступних ракетних ударів, події на фронті та інші передбачення.

Журналісти ДніпроТБ натрапили у соцмережі на відео однієї з багатьох ворожок. Жінка робить прогнози майбутніх прильотів за донат. Його вона приймає тільки у євро через міжнародну електронну платіжну систему. Прайс у ясновидиці не низький – відповідь на одне питання коштує 10 євро. Вартість інших послуг – від 50 євро. Найдорожча послуга – «чистка роду та родових програм» – коштує 1200 євро за 1 сеанс.

Люди мають різну думку стосовно такого виду діяльності. Глядачі жартома кажуть, що у ясновидиці «чакри без монетки не відкриваються».

«А перекрити артобстріли Нікополя, прильоти дронів можете?! Нікопольці скинемось! Ціна?», — кажуть глядачі відео.
Так, журналісти вирішили спитати у блогерки-ясновидиці ціни на її постлуги. Під час листування, на питання «скільки буде коштувати оберіг від прильотів» жінка дала рекомендацію просто покинути місто. А у випадку, якщо не хочеш їхати – доведеться платити ясновидиці щотижня.

«Так, це потрібно мені писати кожний тиждень і питати куди їхати. Накладно і дорого виходить. Десь 40 євро на тиждень виходить», – каже блогерка.
Психологиня Анна Протасова розповідає, що під вплив таких «екстрасенсів» потрапляють як довірливі люди, так і ті, хто вірить у надприродні сили. Тим паче у такі складні часи, коли багато українців постійно знаходяться у стані тривоги через ситуацію з війною, інформація про попередження прильотів та прогнози подій на фронті можуть значно заспокоїти.

«З одного боку, це нас заспокоює. Тому що якщо я подивилась розклад таро і сьогодні все точно має бути добре – це трошки знижує мій рівень тривожності. А з іншого боку, це може заважати мені реалістично оцінювати реальність», — коментує психологиня.
Але, за словами експертки, краще знаходити інші способи заспокоєння. Тим паче коли мова йде про оплату таких послуг. Варто замислитися, яка реальна користь буде від отриманої інформації.

Натомість українські захисники кажуть, що якщо ви хочете захиститися від ворожих атак – краще донатьте гроші на ЗСУ, а не ворожкам.

«Перш за все, навіть коли ви дивитесь цей контент, ви даруєте людям власну увагу, власний час, який ви можете витратити більш плідно. Якщо ці люди ще намагаються взяти гроші. Пам’ятайте, єдина сила, яка зараз зупиняє російську орду – це ЗСУ. Якщо є бажання посприяти зупинці цієї агресії, зробити так, щоб сюди не дійшов ворог, щоб в нього було менше можливості знищувати наші міста – то донате ЗСУ», — зауважує начальник служби зв’язків із громадськістю 128 бригади ТРО ЗСУ Олександр Курбатов.
Деякі з військових також помітили популяризацію таких чаклунських онлайн-прогнозів. Один із них – захисник Євген. Він називає себе Дідом Відуном – жартома ворожить на картах і дає відповіді на питання підписників. Чоловік каже, що він разом з побратимами вирішили розважитися й записали відеоролик. А потім побачили, що людям це сподобалося та й вирішили продовжити.

«Потім прийшла ідея про донати, бо дуже часто трапляються проблеми, в основному з технікою. Наші водії вкладають в ремонт свої кошти, і таким чином я вирішив допомагати їм з цією проблемою, за два роки можна з глузду з’їхати, то й так розважаємось», — розповідає український захисник Євгеній.
Він також закликає українців не вірити псевдо екстрасенсам та ворожкам, оскільки усі та етери з прогнозами та розкладами карт Таро – дезінформація. Тож, він радить аналізувати усе побачене і почуте в інтернеті.