Де у Дніпрі вигуляти свого чотирилапого друга

mycollages-8 (1)

У сучасних містах питання вигулу собак стає дедалі гострішим. З одного боку, власники тварин потребують безпечного місця, де їхні улюбленці зможуть виплеснути енергію, поспілкуватися з іншими собаками та просто добре провести час. З іншого – не всі жителі міста схвалюють вільне пересування собак без повідка, побоюючись агресії з їхнього боку. Рішенням цієї дилеми стає спеціально обладнане середовище для вигулу собак. Скільки таких майданчиків у Дніпрі та які умови там створено для чотирилапих, дізнавались журналісти «Наше місто».

Шість комплектів, де можна навіть дресирувати

Місто Дніпро, що славиться своєю гостинністю та зеленими зонами, стає дедалі більш дружнім до тварин. За останні роки з’явилося багато нових майданчиків для вигулу собак, де чотирилапі друзі можуть безпечно бігати, гратися та спілкуватися з іншими собаками. Ми відвідали декілька таких локацій.

maidanchyk-a

Наразі на балансі КП «Розвиток територій міста» знаходиться 6 комплектів обладнання для вигулу собак. Майданчики розташовані у різних районах міста, а саме:

бульв. Слави, 32;
вул. Калинова, 94 (біля футбольного поля);
вул. Осіння  (сквер Усачова);
просп. Миру, 81;
Запорізьке шосе, 48;
вул. Квартальна, 12 (Гладкова).

– Майданчики для вигулу собак обладнані такими елементами: бар’єри з гумовою шиною, трампліни, колоди, тунелі, доріжки, смуги перешкод, урни, огорожа та хвіртка, – повідомив Олександр Чуб, директор КП «Розвиток територій міста». – Хоч вони й мають тип «майданчик для вигулу собак», проте там є умови, де власники тварин (за бажанням) можуть дресирувати собак.
Олександр Чуб підкреслив, що є певні правила відвідування таких локацій. Одне з головних – власники мають враховувати характер та поведінку свого собаки перед тим, як йти на майданчик.

– Якщо собака агресивна, то не варто заводити її на такий плац, адже вона може напасти на інших тварин або ж на їхніх господарів, попередив Олександр Чуб. – Також вона в стані агресії може пошкодити майно, адже є собаки з дуже сильними щелепами, а елементи на майданчику зроблені з деревини. Крім того, згідно із Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження», діти віком до 14 років не можуть самостійно вигулювати собаку без супроводу дорослих, незалежно від її розміру та породи.
Головне – прибирати за собакою
Ну і найголовніше правило відвідування майданчика – це прибирання за собакою. Для цього встановлені спеціальні смітники для звичайного сміття та для собачих фекалій. Для того, аби прибрати за своїм улюбленцем власникам потрібно носити з собою пакетики.

Ми зустріли Поліну – юну власницю рудої такси Моллі. Дівчина каже, що вигулює свою улюбленицю щодня і завжди прибирає за нею. 

– У мене є такий чудовий рожевий кейс зі спеціальними пакетиками, – каже Поліна. – Він легко кріпиться до моєї сумочки і не займає багато місця. Коли Моллі зробить свої справи, я прибираю купку у пакетик, а потім викидаю його у спеціально встановлені урни. Мені здається, що це нормально і так має чинити кожен власник собаки. Адже приємно приходити на впорядковані, чисті майданчики. До речі, дуже добре, що для собак облаштували такі місця. Територію огороджено і моя улюблениця може вільно гратися. Сподіваюся, що таких місць стане більше.
У чотирьох парках є обладнання для тренування
Ще 7 майданчиків для вигулу собак розташовані на локаціях Департаменту парків та рекреації.

парк Новокодацький;
парк Шевченка;
сквер Янгеля;
сквер Усачова;
сквер Прибережний;
Зелений Гай;
Сквер Металургів.

– Спеціальним обладнанням для дресирування собак облаштовані 4 локації: парк Новокодацький, сквер Металургів, Зелений Гай, сквер Усачова, – повідомила Катерина Гришина, представниця департаменту парків та рекреації. – Обладнання для тренування складається з барʼєрів різної висоти, кільця для стрибків, «смуги перешкод», тренажера під назвою «окоп». Нещодавно, наприклад, новий майданчик для тренування встановили в парку “Зелений Гай”, огорожу зроблять впродовж декількох місяців, але вже отримуємо багато прохань від власників собак аби огорожу змонтували якомога швидше.
На майданчиках є лавочки та урни для сміття. Локації для вигулу собак огороджені парканом. Правил відвідувань майданчиків департамент парків не встановлює, тільки закликає прибирати за своїми улюбленцями, що в принципі стосується перебування на усіх територіях загального користування.