Децентралізація не покращила якість послуг для людей – рівненський пропозиціонер Богдан Файфура

афц

Позитивний досвід децентралізації мають лише ті громади, які базуються всього на кількох речах: або це велике місто чи обласний центр, або де є бюджетоутворююче підприємство чи вагомий акцизний збір. Про це під час засідання ПРОпозиціонери Клубу розповів громадський та політичний діяч, активіст партії «Пропозиція» з Рівного Богдан Файфура

Пропозиціонер належить до тих, хто вважає, що децентралізація багато в чому виявилася неуспішною. Адже вона не зробила головного – не покращила якість послуг для людей, особливо в невеликих громадах. Влада ж скористалася реформою тільки для того, щоб перекласти частину повноважень на місцеві громади.

Свого часу спустили з центру на місця оплату комунальних послуг по закладах освіти і охорони здоров’я. Потім – оплату праці технічних працівників цих установ. Тепер Національна служба здоров’я, яка безкінечно коригує пакети медпослуг, повністю медицину вбиває. А як оптимізовують школи?

Коли обласна адміністрації змушує голів громад їх закрити, обіцяючи натомість жалюгідне співфінансування по автобусах. Квоти по соцекономрозвитку і кошти ДФРР теж розписуються вручну.

У Рівненський області, приміром, після 2014 року відповідна комісія з розподілу фінансування  складала 22 особи – архітектори, депутати, голови ОТГ. А при нинішній владі це 5 осіб – голова ОДА і 4 його заступника. В таких умовах пропозиція міського голови Дніпра і співзасновника партії «Пропозиція» Бориса Філатова ухвалити нарешті Муніципальний кодекс – назріла й перезріла, – обурився Богдан Фафура.

Партієць «Пропозиції» також досить гостро відгукнувся про невеликі громади з населенням 3-4 тисячі, де бюджету не вистачає навіть на утримання апарату. За його словами, їх створили через амбіції місцевої еліти і наближених до неї людей. Держава, після того, коли «погралася» у добровільне об’єднання, тепер має встановити класичні нормальні критерії примусових об’єднань і визначити показники спроможності громад – озвучив власну пропозицію Богдан Файфура.