Діти Дніпра виготовили 40 барельєфів "Ікона пам'яті" на честь полеглих військових

photo_2024-01-16_18-39-49

Війна накладає свій відбиток на усі сфери діяльності українців. Свої переживання та горювання митці зображують у своїх  витворах. Так із початку повномасштабного вторгнення діти з Дніпра виготовили понад 40 барельєфів на згадку про загиблих військових, які захищали нас та нашу землю від загарбників, – передає сайт «Наше Місто».

Сьогодні черговий по місту Сергій Луденський приїхав до одного з закладів позашкільної освіти, аби подивитися на відкриття пам’ятного барельєфу. Його встановлюють у закладі освіти, на базі якого працює майстерня «Січеславщина». Саме там і створюються важливі осередки творчості під час війни.

За час широкомасштабної війни у майстерні було виготовлено 40 барельєфів «Ікона пам’яті». А загалом з 2015 року – близько 100. Такі скульптурні композиції створюються як пам’ять про захисників України. Вже 40 барельєфів було вручено батькам воїнів, які загинули за Батьківщину. Окрім того, сьогодні було встановлено один барельєф у будівлі філії на першому поверсі.

«Я керівник майстерні “Січеслав” де виготовляють гіпсові барельєфи присвячені захисникам України. Цей проєкт було створено в 2015 році жінкою українського походження, яка давно проживає в Італії. Нещодавно вона приїхала в Україну з цим барельєфом і навчила художників, майстрів та волонтерів відливати його та розфарбовувати. Вони всі разом створили цей проєкт, який називається “Ікона пам’яті”», – розповідає керівник гуртка «Січеслав».

Загалом по Україні було вручено вже до тисячі таких барельєфів. На сьогодні в Україні працює дві майстерні, одна з яких в Дніпрі. Барельєф, який сьогодні був виставлений у освітньому закладі заввишки до 70 см. На ньому зображена Україна, яка прихиляє до себе загиблого воїна. Як пояснює керівних творчого гуртка, цей захисник загинув на полі бою. Натомість Україні втішає його та висловлює свою вдячність.

«Цим барельєфом ми висловлюємо подяку в першу чергу батькам, які виростили і виховали Героя, воїна України. Вручається барельєф батькам, а у випадку коли батьки вже померли – вручаються дружині і дітям. Щоб отримати такий барельєф на сторінці в Фейсбуці є група “Ікона пам’яті” на ній є заявка, яку треба заповнити – це все безкоштовно, це подарунок від української спільноти своїм героям», – каже керівник гуртка.

Черговий по місту підсумовуючи каже, що у барельєфі на фоні зображений Донецький аеропорт, а поруч лежать Біблія, Кобзар.

«У гуртку «Січеслав» займаються 8 дітей і дуже важливо, що діти вивчають цю тему та не забувають героїв, якими карбувалась наша історія та карбується зараз», – підсумував виконуючий обов’язки директора департаменту молодіжної політики міської ради Сергій Луденський.

За матеріалами Наше Місто.